ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

16:51 | 30.11.2022 Categorie: Comunicate

Măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2023, discutate cu membrii Confederației Naționale a Patronatului

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/.  Urmare a sesiunii de consultări a proiectului politicii bugetar fiscale pe anul 2023 din 25 noiembrie curent, echipa Ministerului Finanțelor și ministrul Dumitru Budianschi au avut marți, 29 noiembrie 2022, o ședință cu președintele, Leonid Cerescu și reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului (CNPM), membri ai Comitetului responsabil de politica fiscală, pentru a discuta măsurile incluse în proiect. 

Astfel, în cadrul ședinței părțile au discutat și analizat următoarele măsuri: regimul fiscal aplicat întreprinderilor micro, mici și mijlocii pentru perioada anilor 2023-2025, impozitarea progresivă a persoanelor fizice, conceptul prețurilor de transfer, amortizarea accelerată, creșterea valorii mijloacelor fixe supuse amortizării, aplicarea TVA cu drept de deducere pentru apă și canalizare, majorarea valorii tichetelor de masă ș.a. 

Pe durata discuțiilor reprezentanții CNPM au argumentat necesitatea amânării implementării unor măsuri, precum și reformularea altora.

În contextul subiectelor abordate, Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a explicat cauzele ce au stat la baza includerii acestora în document și a menționat că măsurile propuse în proiectul politicii fiscale pentru anul viitor, reprezintă viziunea Ministerului Finanțelor, care se bazează pe multiple analize iar urmare a consultărilor și discuțiilor va fi ajustat proiectul de lege.

Menționăm că, documentul este în proces de definitivare. Pe unele măsuri vor mai avea loc ședințe separate în vederea revizuirii propunerilor.

După definitivare, proiectul va fi prezentat Guvernului spre aprobare și ulterior Parlamentului pentru adoptare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!