ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moscova a respins condițiile lui Biden de încetare a conflagarației din Ucraina

15:28 | 02.12.2022 Categorie: Externe

Moscova, 2 dec. /MOLDPRES/. Condițiile înaintate de președintele american Joe Biden pentru negocierile cu Putin despre încetarea războiului în Ucraina au fost respinse de Kremlin, vineri, 2 decembrie. Biden s-a declarat gata să discute cu șeful statului rus dacă acesta din urmă îşi retrage trupele din Ucraina pentru a pune capăt conflictului, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a menționat că "Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el.

Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

Biden a declarat joi că este pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

Peskov a rezumat sec că "preşedintele Federaţiei Ruse a fost întotdeauna, este şi rămâne deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele".

"Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice", a adăugat Peskov. "Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor", a menționat dur purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova subliniază că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte "operaţiune militară specială" a Rusiei împotriva Ucrainei şi prezintă războiul ca un punct de cotitură când Rusia în sfârşit s-a ridicat în faţa unei ”hegemonii arogante occidentale după decenii de umilire” în anii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991.

Țările occidentale și Ucraina, alături de majoritatea statelor lumii, consideră că Putin nu are nicio justificare pentru un război de ocupaţie în stil imperial. Ucraina declară că va lupta până când ultimul soldat rus va fi dat afară de pe teritoriul său.

img22009241

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!