ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele american nu are nicio intenție să discute acum cu Putin

11:18 | 03.12.2022 Categorie: Externe

Washington, 3 dec. /MOLDPRES/. Washingtonul a clarificat vineri afirmaţiile făcute de Joe Biden cu o zi înainte, insistând asupra faptului că preşedintele american nu intenţionează pentru moment să discute cu Vladimir Putin despre dosarul ucrainean, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al președintelui american, John Kirby, a menționat că Biden "nu are nicio intenţie să discute cu preşedintele Putin deocamdată". "Şi, aşa cum a mai declarat (preşedintele Biden), Putin nu a arătat absolut niciun interes pentru dialog", a adăugat Kirby pentru presă.

Președintele american a afirmat joi că este "pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin caută o modalitate de a pune capăt războiului", dar că preşedintele rus nu a indicat "încă acest lucru".

"Dacă ar fi aşa, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi din NATO, aş fi bucuros să stau de vorbă cu Putin să vad ce are în minte. Nu a făcut-o încă", a precizat el în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Aceasta n-a însemnat numic altceva decât un semnal de deschidere a Washingtonului pentru un dialog cu Kremlinul asupra războiului din Ucraina, dar Moscova "evident" a respins vineri propunerea, înţelegând că aceasta implică o plecare a trupelor ruse din Ucraina, o opţiune pe care Rusia nu o ia în considerare.

John Kirby a negat că Statele Unite îl împing pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, să reia discuţiile cu Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a SUA  a subliniat că "preşedintele nu a spus deloc că a sosit momentul pentru a se conduce discuţii". "Războiul s-ar putea încheia astăzi fără negocieri dacă Putin face ceea ce trebuie şi părăseşte Ucraina. Trupele lui nu au nicio treabă acolo", a menționat Kirby. 

Foto: dhakatribune.com

img22009268

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!