ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei blocuri din Bălţi au fost conectate la un sistem de încălzire mai eficient

11:43 | 07.12.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Trei blocuri de locuit din municipiul Bălți au fost conectate la un sistem de încălzire centralizat mai eficient, cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Facilităţii Globale de Mediu (GEF), transmite MOLDPRES.

Locuitorii a 123 de apartamente din municipiul Bălți au fost conectați la un sistem de încălzire centralizat mai eficient, care va genera economii la consum de până la 30 la sută. Totodată, aceștia vor avea acces la apă caldă centralizată, care lipsește în localitate din anul 1999. Distribuția pe verticală a energiei termice din trei blocuri din municipiul Bălți a fost schimbată cu cea pe orizontală datorită suportului oferit de PNUD Moldova și GEF, în parteneriat cu Green City Lab Moldova și CET-Nord, a anunţat astăzi PNUD.

Noul sistem de distribuție a energiei termice oferă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a conecta încălzirea, de a o deconecta și de a regla nivelul temperaturii în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament are contor care monitorizează consumul, în baza căruia va fi emisă factura.

„Experiența municipiului Bălți și cea din Chișinău, unde în total șase clădiri rezidențiale au fost conectate la distribuția centralizată orizontală a căldurii, cu sprijinul PNUD și GEF, poate servi drept exemplu de bune practici în domeniul energetic, care poate aduce schimbarea și poate îmbunătăți securitatea energetică a țării”, a afirmat Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Pentru acest proiect-pilot din Bălți, PNUD Moldova și GEF au alocat aproximativ 98 mii de dolari.

Foto: PNUD

img22009377

img22009377

img22009377

img22009377

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!