ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Angajații primăriilor ar putea beneficia de indemnizații lunare neimpozabile

14:32 | 07.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Angajații primăriilor ar putea beneficia de indemnizații lunare neimpozabile în mărime de 40 la sută din salariul de bază. Un proiect în acest sens a fost examinat astăzi în cadrul ședinței Comisiei parlamentare administrație publică, transmite MOLDPRES.

Documentul prevede instituirea unor indemnizații lunare neimpozabile pentru personalul din autoritățile publice locale încadrat în conformitate cu statele de personal aprobate de Cancelaria de Stat. Indicii de referință ai indemnizației urmează a fi stabiliți de către consiliile locale și nu vor putea depăși 40% din suma anuală a salariilor de bază.

De asemenea, se propune modificarea indicatorilor privind capacitatea administrativă a autorităților publice locale, de la 30 la 50 la sută. Astfel, dacă cheltuielile administrative ale primăriei nu vor depăși 50% din veniturile proprii și defalcările de la impozitele și taxele de stat, primăria va avea dreptul să acorde indemnizația lunară neimpozabilă pentru toți angajații, conform statelor de personal.

Autorii inițiative legislative, un grup de deputați ai fracțiunii PAS, susțin că modificările propuse vor spori capacitatea managerială a autorităților locale, oferindu-le mai multă libertate și flexibilitate în gestionarea resurselor financiare, dar și a celor umane, astfel încât autoritățile locale să poată oferi oportunități de formare, adaptare, de creștere a remunerației personalului propriu, precum și perspective în carieră.

Conform autorilor, în urma modificărilor, angajații din circa 120 de primării vor putea beneficia de indemnizații lunare neimpozabile. Aceste indemnizații vor putea fi oferite și de alte autorități publice locale care vor respecta indicatorii privind capacitatea administrativă.

Foto: Parlament

img22009388

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!