ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Administrației de Stat a Drumurilor

14:26 | 07.12.2022 Categorie: Comunicate

Astăzi, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de îmbunătățire a Coridorului 16: Sectorul 3 și 4

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Lucrările de îmbunătățire a Coridorului 16, drumul G105 R3 – Costești – Țipala – G106, sunt executate pe 4 sectoare de drum și traversează localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni.

Astăzi, a avut loc recepția la terminarea lucrărilor de îmbunătățire a Coridorului 16: drumul G105 R3 – Costeşti – Ţipala- G106 (km 17+350 – km 26+400).

În acest scop a fost instituită Comisia de recepție, formată din reprezentanți ai Administrației de Stat a Drumurilor, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, INSP, companiei de proiectare și alte entități conexe, care a stabilit că lucrările sunt efectuate complet și calitativ, conform proiectului de execuție, caietului de sarcini și normativelor în vigoare.

Compania „Irinda-Prim” SRL a asigurat reabilitarea a 2 sectoare: Sectorul 3, cu o lungime de peste 9 km și investiții de 81 mln lei, și Sectorul 4, care traversează satul Țipala  cu lungimea de 8,1 km și valoarea contractuală de circa 88 mln lei.

În cadrul proiectului s-au executat lucrări de reabilitarea părții carosabile, pentru care au fost utilizate peste 140 mii tone de mixtură asfaltică, reabilitarea și reconstrucția a 21 de podețe,  instalarea a 525 indicatoare rutiere, a peste 3300 m2 de parament metalic și aplicat peste 8800 m2 de marcaj rutier de tip termoplast, nou utilizat în Republica Moldova.

Reabilitarea Coridorul 16 conform standardelor europene, reprezintă un pas important pentru infrastructura rutieră din țara noastră, deoarece beneficiarii acestui proiect sunt peste 20.000 mii de locuitori din localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni.

Prin reabilitarea acestui drum se va îmbunătăți accesul cetățenilor la o infrastructură rutieră modernă, facilitând activitatea antreprenorială și creând astfel oportunități de dezvoltare social-economică în zonele rurale.

Menționăm că, lucrările realizate sunt supuse perioadei de remediere a defectelor, astfel orice defecțiuni depistate în termen de un an vor fi remediate din contul antreprenorului, după care va avea loc Recepția Finală.

În acest context, pe lângă cei 190 km de sectoare de drumuri naționale, care au fost date în exploatare în acest an, se mai adaugă și drumul G105: R3 – Costesti – Tipala -G106  astfel, încă 17 km de drum sunt executați în conformitate cu toate normativele în vigoare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!