ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

14:58 | 07.12.2022 Categorie: Comunicate

Trei soluții alternative de îngrijire a copiilor, propuse de deputați

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Deputații Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială sănătate și familie, și Marina Morozova, membra Comisiei economie, buget și finanțe, au lansat o inițiativă legislativă care prevede trei opțiuni de alternativă de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Parlamentarii propun instituirea serviciilor organizate de angajator la locul de muncă; servicii oferite de îngrijitor/îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința acesteia pentru un număr limitat de copii; servicii oferite de îngrijitor/ îngrijitoare de copii calificat/ă la domiciliul/reședința copilului. Comisia protecție socială sănătate și familie a aprobat raportul la proiect de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului.

În opinia autorilor, crearea unor servicii alternative va spori rata de cuprindere a copiilor de vârstă antepreșcolară în servicii de îngrijire, ceea ce, în ultimă instanță, va determina sporirea ratei de participare a femeilor pe piața muncii, contribuind la reconcilierea vieții profesionale cu cea personală. Proiectul conține clauze privind organizarea serviciilor propuse, monitorizarea și controlul, incompatibilitatea și restricțiile, răspunderea, confidențialitatea, aspecte financiare și fiscale.

Proiectul de lege cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului a fost elaborat în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație din Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova. Inițiativa va fi supusă dezbaterilor în cadrul ședinței plenare a Legislativului.  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!