ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit cinci ani de la trecerea în eternitate a maestrului de balet Vladimir Curbet

08:10 | 08.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit cinci ani de la trecerea în eternitate a maestrului de balet Vladimir Curbet, Artist al Poporului din R. Moldova, Artist al Poporului din URSS, Laureat al Premiului de Stat, deținător al “Ordinului Republicii”, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului general al Ansamblului Național Academic de Stat „Joc”, Aliona Strâmbeanu, Vladimir Curbet este unul dintre cei mai mari coregrafi ai lumii. ”Este un nume de legendă. Ansamblul „Joc”,  pe care l-a condus aproape 60 de ani, este expresia artistică a țării noastre. Ne-a lăsat o moștenire culturală inestimabilă, pe care o vom păstra cu sfințenie. Noi, cei de la „Joc”, vom continua școala tradițională a maestrului Vladimir Curbet şi vom depune toate eforturile ca acest ansamblu să fie în continuare cea mai înaltă expresie a culturii R. Moldova”, a menționat Aliona Strâmbeanu.

Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie 1930 la Susleni, județul Orhei. În 1966, a absolvit Școala de Muzică “Ștefan Neaga”. A fost conducătorul colectivului de dansuri şi al fanfarei din satul Susleni (1949-1953). În perioada 1953-1957, a condus colectivul de dansuri populare din satul Caragaş, raionul Slobozia. În 1957, Vladimir Curbet a fost numit pedagog-preparator, iar în 1958 – director artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului numit ulterior Național Academic de Stat de Dansuri Populare “Joc”. În 1969, fondează pe lângă Ansamblul “Joc” Studioul coregrafic, aducând-şi contribuția şi în domeniul pedagogiei. În 1976, a restabilit Școala de Coregrafie de pe lângă Școala de Muzică “Ștefan Neaga”, unde a predat dansul popular timp de cinci ani. A insistat să fie deschisă Catedra de coregrafie națională la Institutul de Arte, unde a predat patru ani dansul popular.

Cu Ansamblul “Joc”, Vladimir Curbet a montat suite şi dansuri populare, dansuri folclorice, spectacole populare, tablouri coregrafice: “Brâul”, “Bătuta”, “Crăiţele”, “Voiniceasca”, “Haiduceasca”, “Moldoveneasca”, “Căluşarii”, “Nunta moldovenească”, “Suita din Carpați” şi altele.

Maestrul de balet Vladimir Curbet a prezentat cu Ansamblul “Joc” 10 mii de spectacole în peste 70 de ţări. La Festivalul al IV-lea al Tineretului şi Studenților de la București, Ansamblul “Joc”, condus de Vladimir Curbet, a obținut diploma de gradul I şi Medalia de Aur. La Festivalul Internaţional de la Moscova obține Premiul I şi Medalia de Aur (1957). La Festivalul Internaţional de Folclor din Dubrovnik, Iugoslavia (1965), a obținut locul I şi Medalia de Aur. De asemenea, Ansamblul a luat diploma de gradul I şi Medalia de Aur la Festivalul Folcloric din Germania.

Vladimir Curbet a cercetat şi valorificat tradiții, datini, obiceiuri, dansuri, muzică şi port popular. A cules peste 3500 de cântece, doine, balade din toate genurile folclorice. Ca autor, a semnat volumele: “La gura unei peșteri de comori”, “Tot cu cântecul mă mângâi”, “La vatra jocului străbun”, “Țara horelor şi a doinelor”, “Valori perene românești” etc.

În 2013, lui Vladimir Curbet i s-a conferit cea mai înaltă distincţie a Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală – Medalia de Aur pentru Creativitate. Maestrul Vladimir Curbet s-a stins din viață la 8 decembrie 2017 și a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău.

img22009403

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!