ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că riscul ca Rusia să recurgă la arme nucleare a scăzut

08:23 | 08.12.2022 Categorie: Externe

Berlin, 8 dec. /MOLDPRES/. Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că riscul ca Moscova să recurgă la arme nucleare în conflictul din Ucraina a scăzut, deoarece comunitatea internaţională "a trasat o linie roşie" Rusiei, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Scholz a declarat că "un lucru s-a schimbat pentru moment: Rusia a încetat să mai ameninţe că va folosi arme nucleare". Liderul german vede acest lucru ca o consecinţă a faptului că comunitatea internaţională, inclusiv China, a "trasat o linie roşie" Moscovei în această problemă.

Cu privire la riscul unei escaladări Scholz a spus că "deocamdată, am oprit asta".

Cancelarul consideră în acest sens că recenta sa vizită în China a dat roade: "În cursul vizitei mele la Beijing, preşedintele chinez Xi şi cu mine am declarat împreună că armele nucleare nu trebuie folosite. La scurt timp după aceea, ţările G20 au reafirmat această poziţie".

În ceea ce privește recenta controversă declanşată de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că ar trebui acordate "garanţii" Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina, Olaf Scholz a recunoscut că la momentul respectiv se va pune problema arhitecturii de securitate.

Putin a lăsat miercuri să se înţeleagă că Moscova va folosi arme nucleare doar ca răspuns la un astfel de atac.

„Noi considerăm armele de distrugere în masă, arma nucleară, ca un mijloc defensiv. Folosirea acesteia este construită în jurul a ceea ce se numeşte +lovitura de represalii+: dacă suntem loviţi, lovim ca răspuns'', a indicat liderul de la Kremlin.

Revenind pe final la vechea ritorică, Putin a subliniat faptul că ''ameninţarea unui război nuclear este în creştere'', prin prisma confruntării Rusia-Occident din jurul Ucrainei, aruncând responsabilitatea de partea americanilor şi europenilor.

Foto: hotnews.ro

img22009416

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!