ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spațiu comun digital moldo-român este o prioritate a Guvernului, susține vicepremierului Iurie Ţurcanu

11:44 | 12.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 12 dec. /MOLDPRES/. Avem cu România o agendă comună clară, prin care ne-am angajat  să colaborăm şi să ne susţinem reciproc pentru impulsionarea cooperării bilaterale, efectuarea schimbului de experiență,  mobilizarea resurselor tehnice, financiare și umane, în vederea dezvoltării spațiului digital comun. Declaraţia a fost făcută astăzi de vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută împreună cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Burduja, care întreprinde o vizită de lucru la Chişinău, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul a menţionat că „în special cu România avem nevoie de o astfel de legătură, pentru că România este principalul partener al Republicii Moldova, suntem sprijiniți de România în fiecare domeniu, avem relații economice foarte strânse, deci avem nevoie de această interoperabilitate”.

La rândul său, Sebastian Burduja a afirmat că digitalizarea este un subiect actual de maximă importanță și și-a exprimat disponibilitatea de a facilita dialogul bilateral pentru o dinamizare și mai mare a cooperării în acest domeniu.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea menținerii comunicării continue, pentru a contribui la cooperarea între instituțiile specializate, în vederea realizării obiectivului de creare a spațiului digital comun pe ambele maluri ale Prutului, în beneficiul cetățenilor din Republica Moldova și România.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Sebastian Burduja, a efectuat astăzi o vizită de lucru la Chișinău, fiind însoțit de o delegație compusă din reprezentanți ai ministerului și alte instituții de resort din România. Sebastian Burduja a avut întrevederi bilaterale cu Iurie Țurcanu, precum și cu Anatolie Topală, Ministru al Educației și Cercetării  din Republica Moldova, pe subiectul digitalizării.

Tot astăzi, va avea loc ședința Comisiei inter-guvernamentale pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România, în cadrul căreia vor fi discutate realizările din prima jumătate de an de la înființarea Comisiei, precum și formulate  următoarele obiective comune pentru cooperare și dezvoltare a spațiului digital comun România – Republica Moldova.

img22009533

img22009533

img22009533

img22009533

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!