ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vinăriile moldovenești dispun de potențial sporit pentru a deveni sustenabile, conform unui raport

10:37 | 15.12.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Sectorul vitivinicol din Republica Moldova dispune de potențial sporit pentru a deveni sustenabil și a demonstra grijă față de natură, om și societate, constată un raportul de evaluare a gradului de aliniere a cramelor moldovenești la standardul de sustenabilitate Fair-and-Green, prezentat ieri de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit experților, alinierea vinăriilor la standardul de sustenabilitate asigură îmbunătățirea managementului cramelor și a tehnologiilor de producere, protecția mediului și trecerea la un model de economie circulară, dar și facilitează accesul și comercializarea vinului îmbuteliat în rețelele comerciale internaționale.

Pentru a susține eforturile vinăriilor din Moldova de a se alinia standardelor de sustenabilitate, ONVV și asociațiile de producători de vinuri, cu sprijinul USAID, vor continua în 2023 promovarea principiilor sustenabilității prin lansarea unui program complex cu genericul ”Programul Vinul Sustenabil”, cu scopul final de a certifica vinurile îmbuteliate destinate exportului pe piața Uniunii Europene drept „vinuri sustenabile”.

Evaluarea gradului de aliniere a vinăriilor din Moldova la standardele de sustenabilitate „Fair-and-Green” a fost efectuată de o companie internațională pe parcursul anului 2022, în cadrul proiectului pilot „Vinul Moldovei Sustenabil”, realizat de ONVV cu sprijinul USAID Moldova. Proiectul pilot  a inclus șase vinării (mici, medii și mari), evaluate conform celor 150 de criterii ale Codului de Sustenabilitate a Vinurilor, ce se referă la practicile privind protecția mediului, protejarea biodiversității și a resurselor naturale, responsabilitatea socială, politicile de personal și angajamentele sociale, conservarea și promovarea patrimoniului și peisajelor culturale.

Foto: wineofmoldova.com

img22009632

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!