ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat pentru acest weekend o răcire bruscă a vremii

15:05 | 16.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Sfârşitul săptămânii curente va fi determinat de o schimbare bruscă a vremii, cu un decalaj de semnificații termice ce va depăşi 10 grade Celsius, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sâmbătă, 17 decembrie, vremea va fi determinată de prognoze liniştite, caracteristice mai mult unei toamne târzii, cu valori pozitive de până la 6 grade, noaptea, şi 13 grade, ziua.

Duminică, 18 decembrie, situaţia se schimbă semnificativ, iar mercurul termometrelor va cădea, arătând maxime de 6 grade de ger, noaptea, şi până la 3 grade cu plus, ziua. Cel mai frig va fi în regiunea de nord a ţării, unde, în perioada de referinţă, se aşteaptă şi ninsori. Aceleaşi tendinţe meteorologice se vor menţine şi la începutul săptămânii următoare, conform SHS.

Sâmbătă, 17 decembrie, creștinii ortodocşi de rit vechi o pomenesc pe Sfânta Mare Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor, matematicienilor și copiilor. În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 18 decembrie, şi a Sfântului Nicolae, sărbătorit pe 19 decembrie. În unele părți, ziua Sfintei Varvara este considerată debutul sezonului Crăciunului. În unele localităţi, există obiceiul de a așeza pe pervaz, la soare, farfurii umplute cu boabe de grâu înmuiate în apă. Dacă „grâul Sfintei Varvara” creștea repede, se zicea că va fi un an bun pentru recolte. În caz contrar, se prevestea un an dezastruos pentru grâne.

img22009675

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!