ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CSE a aprobat măsuri privind securitatea energetică și protecția spațiului informațional

20:34 | 16.12.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie a fost ajustat. Astfel, consumatorilor casnici, care au coeficientul R mai mare sau egal cu 15%, dar mai mic decât 35%, li se va atribui categoria de vulnerabilitate energetică medie, iar celor cu coeficientul R mai mic sau egal cu 15% - cea scăzută. Decizia a fost aprobată astăzi în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidate de prim-ministrul Natalia Gavrilița, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Totodată, gospodăriilor casnice cu un venit mai mare sau egal cu 5000 lei, care au indicat în cerere un venit global al familiei mai mic de 25% din costul estimat al energiei, li se va aplica cel mult categoria de vulnerabilitate medie. Pentru revizuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, consumatorii pot depune o solicitare la Ministerul Muncii și Protecției Sociale de modificare a cererii în Sistemul Informațional de Vulnerabilitate Energetică. Din cerere nu vor putea fi excluși membrii gospodăriei casnice declarați în solicitarea inițială. 

Consumatorilor debranșați de la energia termică, furnizorii vor aplica compensații echivalente gradului de vulnerabilitate foarte ridicată, în cazul în care  consumul facturat depășește 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat. Pentru consumatorii debranșați, pentru care consumul facturat este egal sau mai mic de 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat, se vor aplica  compensații echivalente gradului de vulnerabilitate medie.

De asemenea, conform deciziei CSE, până la 100 milioane m3 de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3. În acest sens, SA „Moldovagaz” va depune o cerere de cumpărare a gazelor naturale, în baza unui contract individual de tip EFET. Măsura este necesară pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre. 

Volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între cele două companii.  Gazele naturale achiziționate vor fi livrate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova pe care își desfășoară activitatea operatorii de sistem licențiați, iar SA ”Energocom” nu va include o marjă de profit în prețul de vânzare.

În condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, membrii CSE au dispus ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să efectueze  ajustarea extraordinară, în termen de 3 zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”. Ajustările vor fi făcute  în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar.

În același timp, pe perioada stării de urgență, titularii de licență, care desfășoară activități de producere, distribuție și furnizare a energiei termice, vor declara cantitatea de energie importată până la ultima dată a lunii imediat următoare celei de gestiune.

În cadrul ședinței CSE a fost aprobat un Regulament-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului social „Asistenţă personală”, destinat copiilor cu dizabilități, refugiați din Ucraina. Aceștia vor beneficia de asistență socială, în baza certificatului de dizabilitate obținut în Ucraina.  Cheltuielile pentru prestarea serviciului social vor fi acoperite din mijloacele financiare alocate în cadrul Memorandumului de înțelegere semnat între Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii.

În scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, precum și multiplele constatări ale Consiliului Audiovizualului pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.

Foto: Guvern

img22009687

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!