ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elveția a susținut Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova

11:34 | 19.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. Elveția va contribui cu 6,67 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Republica Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), ce vor permite Guvernului de la Chişinău să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin o sută de mii de gospodării defavorizate, transmite MOLDPRES.

„Elveția a fost printre primele țări care au oferit sprijin financiar direct Guvernului Republicii Moldova, pentru ca ţara să își fortifice capacitatea de a acoperi costurile și necesitățile legate de răspunsul la criza refugiaților. Acum, Elveția contribuie la efortul colosal al Moldovei de a gestiona criza energetică și de a limita repercusiunile facturilor mari pentru oameni”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call-centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„Apreciez contribuția semnificativă a Elveției la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care vine într-un moment critic și care va contribui la reducerea poverii costurilor ridicate ale energiei asupra populației cele mai vulnerabile, inclusiv asupra refugiaților”, a relevat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

La rata actuală a inflației, există un risc mare ca un sfert din populație să ajungă să trăiască în condiții de sărăcie (mai puțin de 1,5 dolari/zi), conform estimărilor PNUD. Dacă va fi implementat pe deplin, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar putea preveni acest risc. Totodată, potrivit analizei preliminare a PNUD, datorită compensării facturilor la energie, circa 160 de mii de gospodării ar putea să iasă din sărăcie.

Foto: PNUD

img22009725

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!