ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România va fi permanent alături de R. Moldova, declară la Chișinău ministrul român de Externe

19:29 | 19.12.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. România va fi permanent alături de Republica Moldova, atunci când va fi nevoie și va continua să se implice activ la nivel internațional pentru a sprijini eforturile Chișinăului de integrare europeană. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferințe comune de miniștrii externe de la Chișinău și de la București, Nicu Popescu și Bogdan Aurescu, comunică MOLDPRES.

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a mulțumit României și conducerii de la București pentru sprijinul acordat în ultimii ani, dar și pentru suportul în criza energetică.

„Întâlnirea de azi este a 14-a din acest an. A fost un an complicat și unul istoric în care am reușit să devenim țară candidată pentru aderarea la UE. Susținerea României o simte fiecare cetățean, prin proiectele comune implementate. De asemenea, România este cel mai mare partener economic al țării noastre. În anul curent, relațiile comerciale dintre R. Moldova și România au crescut cu peste 40%, iar valoarea comerțului exterior ar putea ajunge la cifra de 3,5 mlrd de dolari SUA”, a spus Popescu.

La rândul său, Bogdan Aurescu a salutat dinamica remarcabilă a schimburilor comerciale bilaterale, care au înregistrat o creștere accelerată, și a subliniat necesitatea creșterii investițiilor românești în Republica Moldova și a creării de condiții mai bune pentru mediul de afaceri.

„Nu a fost un an ușor. A fost poate cel mai greu an din toată cariera noastră diplomatică. Am trecut cu bine peste acest an grație cooperării noastre intensificate. Am fost permanent în contact și nu numai noi – președinții noștri, premierii noștri. R. Moldova are șansa de a fi singurul stat din lume care are doi miniștri de externe. Nu există reuniune, întâlnire sau contact diplomatic pe care să-l am fără să nu menționez R. Moldova și necesitatea apărării intereselor cetățenilor R. Moldova. Am avut astăzi o discuție substanțială. Am vorbit despre proiectele de cooperare pe care le avem împreună. România va fi permanent alături de R. Moldova, atunci când va fi nevoie”, a conchis Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, efectuează astăzi o vizită de lucru în țara noastră.

img22009747

img22009747

img22009747

img22009747

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!