ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție documentară aniversară dedicată apeductului Chișinăului a fost vernisată la un muzeu din capitală

17:11 | 20.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău a fost vernisată astăzi expoziția documentară cu genericul „O istorie de 130 ani - Apeductul Chișinăului”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Suruceanu, directorul Muzeului, a menționat că în luna decembrie mai multe instituții publice celebrează cea de-a 130-a aniversare de la inaugurarea primului sistem de alimentare cu apă a Chișinăului - un proiect ambițios și  important pentru modernizarea orașului, inițiat în prima jumătate a secolului XIX. Inaugurarea oficială a apeductului a avut loc pe data de 20 decembrie 1892, de către primarul orașului Carol Schmidt.

Potrivit sursei citate, la baza expoziții muzeale documentare stau cercetările istoricilor, arhitecților, urbaniștilor, care au adus o contribuție semnificativă la studiul istoriei realizării apeductului Chișinăului, de la mijlocul secolului al XIX-lea și până în prezent. Expoziția prezintă materiale fotografice și documente din fondurile Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, a Agenției Naționale a Arhivelor, a Muzeului Național de Istorie a Moldovei și din alte surse.

”În secolul al XIX-lea problema alimentării cu apă a Chișinăului era una prioritară. Chiar înainte de construcția sistemului de alimentare cu apă, principala sursă de apă era Fântâna orășenească. În 1834, din Odesa a fost invitat meșterul turc Ioan Suyolci, care s-a ocupat de construcțiile necesare pe lângă Fântâna orășenească. Totuși, la acea vreme toate problemele nu au fost rezolvate, iar gura principalei surse de apă era poluată în mod constant. În 1862, problema construcției sistemului de alimentare cu apă a Chișinăului a fost abordată la ședința Dumei orășenești. Arhitectul-șef al orașului Alexandru Bernardazzi și inginerul Ludwig Fortini au realizat investigații pentru a găsi noi izvoare în Valea Buiucani. În anii ’70 ai secolul al XIX-lea unii meșteri-fântânari și ingineri, printre care: Marcel Sourroubille, Von Eltz, Șevţov, Foss, Kogan, Metz, Duraşov ş.a., au elaborat proiecte referitoare la construcția unui sistem de alimentare cu apă la Chișinău. În anii 1880, inginerii Altuhov şi Sîtenko au făcut noi propuneri, iar inginerul N. Leapunov şi-a prezentat proiectul folosind apa din Fântână”, a precizat Valeria Suruceanu.

Datorită eforturilor primarului Carol Schmidt, construcția sistemului de alimentare cu apă a Chișinăului cu două turnuri de apă identice, a fost finalizată în decembrie 1892, conform proiectului aprobat de Filiala Odesa a Societății Tehnice Imperiale Ruse. Inginerul Căilor de Comunicații Dimitri Diatkov a luat parte la lucrările de proiectare, fiind angajat ulterior ca supraveghetor tehnic. La construcția sistemului de alimentare cu apă au participat de asemenea arhitecții Alexandru Bernardazzi şi Leopold Scheidewandt, inginerii E. Harris, M. Ozemblovski, K. Gasquet ş.a.

Până în zilele noastre s-a păstrat clădirea unui singur turn de apă (la colțul străzilor Alexei Mateevici şi Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni), un valoros monument de arhitectură industrială, cu denumirea oficială „Clădirea fostului castel de apă cu foișor de foc” - monument de arhitectură de categorie națională, introdusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de stat, sub nr. 195 – actualmente sediul Muzeul de Istorie al Orașului Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până la 31 ianuarie.

img22009775

img22009775

img22009775

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!