ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța a donat 12 generatoare electrice pentru spitalele din Republica Moldova

11:45 | 21.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 dec. /MOLDPRES/. 12 generatoare electrice au fost oferite astăzi Republicii Moldova în calitate de asistență umanitară de către Guvernul Republicii Franceze prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, comunică MOLDPRES.

La evenimentul de transmitere a donației, care a avut loc la Spitalul Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga”, a fost prezentă conducerea Ministerului Sănătății, Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham Paul, și Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Diplomatul francez a menționat că donația a fost făcută la solicitarea Ministerului Sănătății și vine la scurt timp după ce Agenția franceză pentru dezvoltare a debursat un împrumut de 60 mln de euro în sprijinul sistemului energetic al R. Moldova. El a precizat că cele 12 generatoare livrate astăzi vin să suplinească nevoile sistemului medical din țara noastră și a precizat că Franța a mai donat în anul curent 17 generatoare. Generatoarele vor ajunge în mai multe spitale din capitală, dar și în spitalele din raioanele Dondușeni, Fălești, Bălți, Cantemir.

Graham Paul a comunicat că pentru a face funcționale cât mai rapid generatoarele, electricieni francezi de la organizația non guvernamentală “Electricieni fără frontiere” vor oferi expertiza necesară conectării.

Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că donația de astăzi este un ajutor strategic oferit de Franța, dar și UE, care este solidară cu nevoile R. Moldova. El a adăugat că echipamentele vor veni în ajutorul populației și vor crește reziliența sistemului energetic al Moldovei.

Donația face parte din suportul oferit Republicii Moldova de către Franța în cadrul Echipa Europa – UE și Statele Membre – prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Valoarea donației este de peste 245 de mii de euro. Anterior, în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, în luna martie 2022, Guvernul Franței a oferit Republicii Moldova 17 generatoare electrice, care au fost distribuite în spitalele din țară. Costul utilajelor a fost de peste 487 de mii de euro. Donația a venit la pachet cu un lot de ajutor umanitar, printre care corturi, paturi, saci de dormit și truse de igienă, în valoare de 40 de mii de euro.

img22009800

img22009800

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!