ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Tudor Zbârnea își sărbătorește ziua de naștere

13:01 | 29.12.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. Pictorul Tudor Zbârnea, director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, laureat al Premiului Național, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, notează MOLDPRES.

Potrivit președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, subiectele din pictura sărbătoritului ne vorbesc despre esențele și originile omenirii, încadrate într-un limbaj, care se raportează la cele mai recente forme de expresie plastică. Artistul reușește să unească polurile, începutul și prezentul, evidențiind unitatea primordială, ciclul nesfârșit al timpului și al universalității. ”Tudor Zbârnea ne situează în ierarhia generală a valorilor, a rosturilor morale și umane fundamentale. Formula sa plastică este marcată de melancolie și visare, formele sunt suave, transparente și fantomatice”, a subliniat Florina Breazu.

S-a născut la 29 decembrie 1955, la Nisporeni. În 1981 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. E. Repin” din Chişinău (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală”), iar în 2001 –Universitatea de Arte din Iași, Facultatea de Arte Plastice, secția pictură, în clasa profesorului Corneliu Ionescu. A fost pictor-decorator la Academia de Științe a Moldovei, șef adjunct al Departamentului cultură al Primăriei Chișinău (1990-1992), director al Direcției patrimoniu cultural, arte plastice a Ministerului Culturii (1992-1994). În anii 1994-2000 a locuit și activat la București. Din 2002 și până în prezent este director general al Muzeului Național de Artă al Moldovei.

A participat la peste 300 de expoziții organizate în țară și străinătate. Până în prezent, a avut peste 25 de expoziții personale în Belgia, Belarus, Franța, Italia, R. Moldova, România, Rusia, Ucraina. Lucrările sale se află în mai multe muzee din țară și de peste hotare.

În 2014 Tudor Zbârnea a fost distins cu Premiul Național al R. Moldova. În 2017 a fost ales membru al Academiei Naționale de Arte din Ucraina și în 2018 - membru al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg, Austria.

img22010036

img22010036

img22010036

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!