ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pele a fost omagiat de personalităţi politice de pe mapamond

09:09 | 30.12.2022 Categorie: Sport

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. Preşedintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a adus un omagiu legendei fotbalului Pele, care a încetat din viaţă joi, la vârsta de 82 de ani, spunând pe Twitter că "nu a existat niciodată un număr 10 ca el", informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Puţini brazilieni au purtat numele ţării noastre atât de departe ca el", a adăugat Lula, care va fi învestit în funcţia de preşedinte duminică, postând mai multe fotografii cu el şi legendarul atacant care a murit de cancer într-un spital din Sao Paulo.

Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat memoria legendei fotbalului brazilian."Jocul. Regele. Eternitatea", a scris şeful statului francez pe Twitter."Regele Pele ne-a părăsit. Legenda sa, însă, nu se va stinge niciodată", a reacţionat, la rândul ei, ministrul francez al Sportului, Amelie Oudea-Castera."El a fost sufletul fotbalului. Un campion, un magician, un geniu. Al cărui zâmbet spunea totul".

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a lăudat pe fotbalistul brazilian, descriindu-l drept "una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare" figură din istoria fotbalului."Pele a fost unul dintre cei mai mari, dacă nu chiar cel mai mare. A distrat miliarde, a prezentat unor generaţii întregi bucuria fotbalului şi a arătat lumii că nu există un vis prea mare", a declarat pe Twitter preşedinta Parlamentului European. Metsola, primul înalt oficial al Uniunii Europene care a reacţionat la moartea regelui fotbalului, a asigurat că "Europa se alătură Braziliei şi lumii în doliu pentru un gigant cu un joc frumos", într-un mesaj însoţit de o fotografie în care Pele sărbătorea înscrierea unui gol.

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a scris pe Twitter:"Pentru un sport care apropie oamenii mai mult ca oricare altul, călătoria lui Pele de la începuturile umile la legenda fotbalului este o poveste despre ceea ce este posibil".

Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a scris, tot pe Twitter:"Pele a fost unul dintre cei mai mari jucători care au practicat acest sport frumos. A fost şi unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi din lume. El a înţeles puterea sportului de a aduce oamenii împreună".

Fostul preşedinte american, Bill Clinton, a reacţionat, la rândul său, pe Twitter:"Pele nu a fost doar o legendă a fotbalului, ci a fost şi o persoană implicată în acţiuni umanitare, un simbol mondial. Şi-a folosit faima pentru a-i împuternici pe copiii proveniţi din medii defavorizate şi pentru a inspira generaţii din întreaga lume".

Singurul fotbalist care a câştigat de trei ori Cupa Mondială (1958, 1962 şi 1970), brazilianul Pele, al cărui nume real este Edson Arantes do Nascimento, a fost ales în 1999 sportivul secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional.

În semn de omagiu pentru Regele fotbalului, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a decretat trei zile de doliu național.

img22010052

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!