ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Persoanele care se asigură în mod individual pot deja să-și cumpere polița medicală pentru 2023

09:38 | 30.12.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 30 dec. /MOLDPRES/. Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de joi, 29 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2023, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, cetățenii care achită polița în primele trei luni ale anului vor beneficia în continuare de facilități la plata primei în sumă fixă. Mărimea acesteia variază de la 1014 lei (circa 51 de euro) până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana: 1014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă; 1622 de lei - persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului; 2028 de lei - fondatorii de întreprindere individuală, 4056 de lei - persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2023 este de 12 mii 636 de lei. Această sumă va fi achitată doar de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație - până pe 31 martie.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, băncile comerciale sau la ghişeele oficiilor poştale.

img22010054

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!