ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Iulian Filip: ”Dominanta categorică a anului meu literar în 2022 a fost cartea ”Pâine de la iepure”

12:21 | 03.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Pentru poetul, dramaturgul Iulian Filip, doctor în filologie, Maestru în Artă, deţinător al „Ordinului de Onoare”, laureat al Premiului “Constantin Stere” în domeniul literaturii al Ministerului Culturii, ediţia 2017 și al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române, dominanta categorică a anului său literar în 2022 a fost cartea ”Pâine de la iepure”, inclusă de Biblioteca Națională pentru Copii Ion Creangă în proiectul național ”Să citim împreună”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Iulian Filip a menționat că această campanie de lectură comportă mai multe întâlniri, iar întâlnirile includ componenta procurarea cărții – ca să fie citită, înscenată. ”Editura a fost nevoită să tipărească a treia ediție, iar în toamnă – a patra ediție a cărți ”Pâine de la iepure”. An plin de împărțirea pâinii și a cărții! În ediția de anul trecut a Salonului internațional al Cărții pentru Copii anume pentru această carte juriul copiilor cărturari m-a încununat cu Premiul Simpatia copiilor”, a precizat Iulian Filip.

Potrivit sursei citate, la o editură din Târgoviște i-a apărut volumul de sonete ”O lună plină și o lampă arsă”, iar la Chișinău – un volum de teatru pentru copii – ”Împărțirea frățească a muntelui și a plăcințelelor cu mărar”. ”Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” a editat volumul ”Portrete filologice”. Între cele 12 portrete de literați e și cel care mi l-a realizat Mariana Cocieru, urmat de un interviu ce i l-am oferit folcloristei. Portretul e întregit de un articol pe care l-am scris cu drag despre folcloristul Victor Cirimpei, dar și de un mic album fotografic”, a mai spus scriitorul.

Iulian Filip s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat „A. Russo” din Bălți. În 1974 a debutat cu placheta de versuri „Neîmpăcatul meșter”, urmată de cărțile de poezie: „Cerul fântânilor”, „Dialoguri primordiale”, „Hulub de poștă”, „Unde ești?”, „Cafea neagră”, „Fir de nisip”, „Semințele mărului oprit”, „Dansul timizilor” ș.a. În total, Iulian Filip a editat peste 100 de cărți. 2010 Iulian Filip a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”, iar în 2014 - cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” al României, în grad de Ofițer.

img23000026

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!