ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Claudia Partole: ”Anul 2022 nu-l voi uita niciodată”

11:15 | 09.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 ian. /MOLDPRES/. Pentru scriitoarea Claudia Partole, anul trecut a fost unul complicat dar productiv și plin de surprize. ”Anul 2022 nu-l voi uita niciodată. Din cauza războiului. Războiul nu poate fi justificat, nici explicat... Nu am fost în stare să scriu câteva luni bune. Părea că se trage în mine. M-a salvat „Fraierul”, cartea scrisă în timpul pandemiei”, afirmă scriitoarea, citată de MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Claudia Partole a menționat că fiind inclus volumul ”Fraierul” în Programul Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu” „Chișinăul citește”, a trebuit să se mobilizeze și să răspundă provocărilor… Astfel, a avut vreo 30 de invitații la întâlniri în bibliotecile municipale dar și la instituții de învățământ din capitală. La încheierea programului „Chișinăul citește”, scriitoarea a aflat că romanul ”Fraierul” a fost solicitat de 2000 de cititori. În decembrie, la Salonul de Carte pentru Copii și Tineret, lucrarea a luat premiul „Cartea Anului”. De altfel, și la concursul Uniunii Scriitorilor din Moldova „Anul literar”, „Fraierul” a fost premiat ca cea mai bună carte pentru adolescenți…

”Trebuie să spun că, pe parcursul anului, am avut multe întâlniri și în alte localități (la început online!). Cea care mi-a rămas filmată în memorie a fost la Anenii Noi. Întru confirmare, anexez două opinii. Iată: Rodica Gotca, poetă, profesoară de limba și literatura română: „Liceul Teoretic „Andrei Straistă” a mai organizat o întâlnire de suflet: „Cafeneaua literară” la a IV-a ediție a fost, la fel, o scânteiere, o sclipire, o „duminică” a sufletelor noastre care s-au delectat cu lectură, cu melodie, cu vers și creație plastică. Îi mulțumim scriitoarei, femeii excepționale care ne-a luminat, care ne-a bucurat și onorat cu prezența - dnei Partole Claudia!”. Geta Cuciuc, profesoară: „Am asistat într-adevăr, la un eveniment de anvergură: Întâlnirea cu scriitoarea Claudia Partole. Elevii au reușit cu brio să vorbească despre personajele din cărțile „Rebela” și „Fraierul”, au meditat în jurul diverselor nuclee, paralele, au menționat pasaje, care erau asemănătoare cu momente din viața lor personală”, a precizat autoarea.

Născută la 14 iunie 1955 în satul Cotova, raionul Drochia, absolventă a Facultății de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova (1972-1977), scriitoarea Claudia Partole semnează, de-a lungul anilor, versuri, eseuri, proză și dramaturgie. Debutează editorial cu cartea pentru cei mici „Mahalaua veselă” (1982), apoi semnează și cărți pentru maturi: „Păsări suntem când ne naștem” (1992), „Psalmii Mariei Magdalena” (1995) ș.a. A fost distinsă cu premii la Saloanele Internaționale de Carte de la Chișinău (2002, 2005, 2006, 2009) și Iași (1995). În 2009 a obținut Premiul „Vasile Vasilache” la Salonul Internațional de Carte de la Biblioteca Națională și în 2018 - Premiul Cartea Anului, Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, pentru volumul „Invazia”. 

img23000108

img23000108

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!