ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Culturii

14:45 | 09.01.2023 Categorie: Comunicate

Târgul Colindătorilor s-a încheiat. A fost o sărbătoare cu respect pentru tradiție în toată țara

Chişinău, 9 ian. /MOLDPRES/. „Târgul colindătorilor”, organizat de Guvernul Republicii Moldova  în perioada 23 decembrie 2022 - 7 ianuarie 2023, în Scuarul Palatului „Nicolae Sulac”, s-a încheiat. Tot ce s-a întâmplat anul acesta cu ocazia sărbătorilor de iarnă a fost un tribut adus tradiției, cu cei care păstrează datinile și folclorul la nivel local, invitați la Chișinău, dar și cu artiștii mari ai țării, îndemnați să împartă feeria Crăciunului  pe scenele Caselor de Cultură din satele și orașele Moldovei.

„Când m-au telefonat să ne anunțe că vin „Lăutarii”, am crezut că e o glumă. Nu poți să-ți bați așa joc de oameni, mi-am zis, și am pus receptorul. Iată că e pe bune! E cel mai frumos dar de Crăciun, din toate câte puteau fi, de partea Guvernului, Ministerului Culturii,  acest concert pe scena Casei de Cultură din Edineț, acolo de unde a pornit maestrul Nicolae Botgros, Nordul țării fiind leagănul și pista de lansare a unui număr impunător de instrumentiști valoroși. Vă mulțumim!”- a menționat Angela Bazatin, de la secția Cultură a r. Edineț. 

Și Ministerul Culturii, la rândul său, mulțumește publicului, căci pentru oameni sunt acestea toate, dar și celor ce au acceptat provocarea de a aduce sărbătoarea în inimi, în Casele de Cultură locale: Orchestrele de Muzică Populară „Mugurel” și „Folclor”, Orchestra Națională „Lăutarii”,  Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Formația „Milenium”, Vitalie Dani, Nelli Ciobanu sunt ansambluri naționale și artiști emeriți, care au susținut, în parte, concerte în Grimăncăuți, r. Briceni; Sadaclia, r. Basarabeasca; s. Văsieni, r. Ialoveni; s. Molovata, r. Dubăsari; s. Cobâlea, r. Șoldănești, dar și în orașele Edineț, Sângerei, Strășeni, Cimișlia, Ocnița, Ștefan Vodă, Drochia și Bălți, manifestări ghidate de OCI „Moldova Concert”, director Andrei Locoman.

De cealaltă parte, tradițiile și obiceiurile strămoșești din ciclul sărbătorilor de iarnă și meșteșugurile tradiționale din cele mai diverse localități ale Republicii Moldova au bucurat cetățenii orașului Chișinău și oaspeții capitalei la „Târgul colindătorilor”, organizat de Guvernul Republicii Moldova  în perioada 23 decembrie 2022 - 7 ianuarie 2023, în Scuarul Palatului „Nicolae Sulac”.

Ministerul Culturii, cu efortul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), directoare Silvia Zagoreanu, a organizat târgul meșterilor populari și programele artistice cu participarea formaţiilor din teritoriu, în cadrul concertelor desfăşurate în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică pe perioada evenimentului.

47 de formații artistice de amatori  și  interpreţi de muzică populară au creat atmosfera de sărbătoare cântând, dansând, aducând în scenă inepuizabila bogăție a repertoriului de colinde, urături și datini de iarnă – dovadă incontestabilă a vechimii și frumuseții acestor obiceiuri perpetuate în timp de poporul român. 

20 de meșteri populari de diverse genuri (arta costumului popular, arta prosopului popular, prelucrarea fibrelor vegetale, lemnăritul, arta ceramicii, confecționarea instrumentelor populare, țesutul covoarelor, prelucrarea pieilor, confecționarea bijuteriilor etc.) au avut ocazia să roadele creațiilor meșteșugărești din atelierele lor, să discute cu publicul vizitator, să facă schimb de experiență.

O premieră a fost prima ediție a Festivalului național al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Colindăm din sat în sat”, organizat  pe 25 decembrie de către CNCPPCI, întru promovarea Colindatului de ceată bărbătească, element inclus în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural al umanităţii.

12 formații folclorice și cete de colindători bărbați au participat la Festival, reprezentând aria geografică Nord, Sud și Centru a țării. Alaiurile au dat culoare Târgului Colindătorilor prin densitatea repertorială, diversitatea costumelor şi elementelor de recuzită tradiţională.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!