ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată Chișinăului va fi vernisată la un muzeu din capitală

16:29 | 09.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. În contextul Zilei Culturii Naționale, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (MNIM) va fi deschisă astăzi, la ora 15.00, expoziția cu genericul ”Chișinău: o istorie necunoscută”, relatează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, expoziția reunește un număr important de materiale documentare care ilustrează trecutul istoric al Chișinăului. Majoritatea absolută a acestor materiale fac parte din colecțiile MNIM și constituie un adevărat tezaur istorico-cultural, care permite reconstituirea obiectivă a trecutului urbei. Scoase la lumină în urma cercetărilor arheologice din ultimele decenii, acestea pun în valoare aspecte necunoscute ale istoriei, culturii, demografiei, relațiilor sociale, economice și politice ale Chișinăului din toate timpurile, începând cu vremurile preistorice, trecând prin perioada antică și medievală și ajungând la perioada premodernă.

Scopul expoziției este de a aduce la cunoștința publicului larg materialele arheologice și izvoarele scrise care reflectă aspecte inedite ale istoriei Chișinăului din cele mai vechi timpuri și până la începutul sec. XIX. Obiectele prezentate în expoziție sunt piese autentice, originale, unele dintre ele fiind restaurate în laboratorul MNIM. Originalitatea expoziției constă în faptul că majoritatea pieselor sunt prezentate pentru prima dată, doar unele dintre acestea fiind incluse în circuitul științific prin publicare.

Chiar dacă cea mai veche mențiune documentară scrisă, care s-a păstrat despre Chișinău este din sec. XV (anul 1436), cercetările efectuate în mai multe situri arheologice din diverse zone ale orașului (Valea Morilor, Biserica Măzărache, Biserica armenească, Piața Veche și altele) au demonstrat că localitatea are o istorie mult mai veche și mai bogată decât se credea anterior. Astfel, conform ultimelor cercetări arheologice, cele mai vechi locuiri umane cunoscute în hotarele Chișinăului sunt considerate cele din zona Valea Morilor, unde au fost descoperite așezări din epoca paleoliticului (circa 20 de mii de ani î. Hr.), epoca eneoliticului – cultura Cucuteni-Tripolie (anii 4.000-2.600 î. Hr.), epoca bronzului (mileniul II î. Hr.)/ 

Demersul expozițional este completat cu atestări documentare despre Chișinău, care se regăsesc în cărți domnești, gramote, urice sau hrisoave ce prezintă localitatea în calitate de târg sau de proprietate a unor mănăstiri, cu menționarea proprietarilor și ctitorilor de biserici care au contribuit la creșterea urbei de pe Bâc. Vizitatorii pot urmări dezvoltarea economică, evoluția comerțului intern și extern al orașului, admirând tezaure monetare și monede descoperite izolat, dar și unelte de muncă, vase de ceramică frumos ornamentate. Acestea etalează gusturile și aspirațiile spre frumos ale chișinăuienilor, demonstrează paleta largă a îndeletnicirilor meșteșugărești și artistice ale populației locale de-a lungul veacurilor.

În expoziție este prezentată o bogată colecție de vase din ceramică și faianță, recipiente neobișnuite din sticlă cu o gamă variată de forme și dimensiuni, descoperite în imediata apropiere a Bisericii armenești. Particularitățile materialului din care au fost executate aceste vase demonstrează măiestria meșterilor locali, ale căror opere nu cedează prin nimic pieselor similare din alte centre de epocă.

Expoziția va fi deschisă până la 1 iunie.

img23000121

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!