ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul „Mihai Eminescu” va readuce în scenă spectacolul ”Romeo și Julieta”

18:01 | 10.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 ian. /MOLDPRES/. La Teatrul Național Mihai Eminescu va avea loc vineri, 13 ianuarie, la ora 18.00, spectacolul ”Romeo și Julieta” de William Shakespeare, într-o versiune nouă, în regia Luminiței Țicu,  informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Ghenadie Gâlcă, a menționat că spectacolul este montat pentru a treia oară pe scena TNME. ”Piesa ”Romeo și Julieta” a fost jucată pentru prima oară în teatrul nostru în 1971 în regia lui Andrei Băleanu, în rolul lui Romeo fiind Iurie Negoiță, iar în cel al Julietei – Dina Cocea, apoi - Viorica Chirca. Ulterior, în 2008, a fost a doua montare, în versiunea regizorului italian Andrea Battistini, în care eu și cu Snejana Puică am jucat rolurile principale. E o plăcere de fiecare dată să revii la Shakespeare, iar ”Romeo și Julieta” este un text-provocare pentru fiecare artist”, a precizat Ghenadie Gâlcă. De astă dată, Romeo va fi interpretat de Nicu Ciumașu, student în anul IV la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar rolul Julietei va fi jucat de Corina Rotaru, cea mai tânără artistă din trupa TNME. Corina a spus că piesa lui Shakespeare este foarte actuală, iar Nicu a afirmat că toți ar trebui să ne regăsim în acest personaj – Romeo, tânărul care iubește cu adevărat.

Tot vineri, la 18.30, Teatrul Național ”Satiricus I. L. Luca Caragiale” va oferi publicului spectacolul ”Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Grecu. Potrivit organizatorilor, este un spectacol (şi o dramatizare) excentric căruia îi putem detecta un cert filon poetic şi o naraţiune sarcastică de tip cinematografic, fără a avea sentimentul că am spus astfel ceva cu adevărat important şi definitoriu despre caracterul profund şi polifonic al reprezentaţiei. Alexandru Grecu clădeşte „Maestrul şi Margareta” într-o particulară şi inventivă rezonanţă cu stranietățile textului.

În aceeași zi, la 18.30, Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta spectacolul ”Chirița în provincie” de Vasile Alecsandri, în regia lui Petru Vutcărău. Potrivit organizatorilor, mereu actual, cu umor debordant și cu o abundență de situații și aluzii la realitățile social-politice ale vremii, cel mai longeviv spectacol din Republica Moldova se joacă și astăzi cu sala plină, chiar și după 29 de ani.

Teatrul ”Luceafărul” își așteaptă publicul vineri, la 18.30, la spectacolul ”Testamentul” de Gheorghe Urschi în regia autorului. Piesa “Testamentul” a fost montată la Teatrul „Luceafărul” pentru prima dată în anul 1992. Este o comedie cu un subiect „fierbinte” din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți acești ani cu sala plină. Eroul principal, Pricoche Sâmbure, este un ţăran cu demnitate pe care nu-l poţi amăgi sau „cumpăra” cu promisiuni deșarte. Cei trei feciori ai săi, Iacob, Alecu şi Nichita, nu-i seamănă nici pe departe. Sunt diferiţi, reprezentând un spectru mai larg al contemporanilor noştri – unii sunt hrăpăreţi, alţii au încercat să se acomodeze timpurilor, iar a treia categorie îi reflectă pe rătăciţii politici.

img23000157

img23000157

img23000157

img23000157

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!