ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova se vor desfășura mai multe manifestări dedicate Zilei Naționale a Culturii și a nașterii lui Mihai Eminescu

14:28 | 13.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 ian. /MOLDPRES/. Mai multe acțiuni culturale, organizate de diverse instituții, vor avea loc duminică, 15 ianuarie, fiind dedicate Zilei Naționale a Culturii și poetului Mihai Eminescu, la 173 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Astfel, în această zi, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” și în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Institutul de Filologie „B. P. Hașdeu”, va organiza o serie de manifestări. Acestea vor debuta la ora 10.00 cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău.

Vor rosti scurte alocuțiuni Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM), Arcadie Suceveanu, ex-președinte USM, Narcis Afrăsinei, directorul adjunct al Institutului Cultural „Mihai Eminescu”, și alte personalități ale vieții culturale și academice din Republica Moldova.

Începând cu ora 13.30, la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, va avea loc colocviul „Un Eminescu al generației mele: 140 de ani de la debutul editorial”. La dezbateri vor participa: scriitorul Vladimir Beșleagă, poetul Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova; criticul literar Nina Corcinschi, directorul Institutului de Filologie „B. P. Hasdeu”; prozatorul Vitalie Ciobanu, președintele PEN Centru din R. Moldova; scriitoarea Paula Erizeanu, jurnalistă la BBC și „The Guardian” și poetul Alex Cosmescu, doctor în filologie. Moderatoarea colocviului va fi scriitoarea Maria Șleahtițchi, director general al Muzeului Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

În aceeași zi, la ora 14.00, Direcția cultură a municipiului Chișinău va organiza, la Palatul Republicii, un concert dedicat Zilei Naționale a Culturii. Tot duminică, la 17.00, la Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc un recital de orgă susținut de Anna Strezeva, cu participarea lui Vasilii Moscvitin, timpane. În program creații de J. S. Bach, F. Liszt, H. F. M. Langle, Ch-M. Widor, T. Chiriac și în premieră - Simfonia pentru orgă și timpane de V. Ciolac. Un eveniment consacrat Zilei Naționale a Culturii se va desfășura sâmbătă, 14 ianuarie, la ora 11.00, la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți.

Luni, 16 ianuarie, la ora 11.00, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor, organizează în contextul marcării Zilei Naționale a Culturii, expoziția de documente „Vechi cărți călătoare”. Expoziția pune în evidență cartea veche religioasă din sec. XVII-XIX, odinioară parte a bibliotecilor mănăstirilor și bisericilor din R. Moldova, devenite în timp bunuri patrimoniale ce se păstrează cu sfințenie în colecțiile instituțiilor de cultură din țară, în cazul de față în colecțiile Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor. 

img23000238

img23000238

img23000238

img23000238

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!