ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Cehia se va desfășura al doilea tur al alegerilor prezidenţiale

16:04 | 15.01.2023 Categorie: Externe

Praga, 15 ian. /MOLDPRES/. Ex-premierul Andrej Babis şi Petr Pavel, fost general în structurile NATO, aflaţi pe primul loc în alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, se vor înfrunta pe 27 şi 28 ianuarie în al doilea tur de scrutin, relatează sâmbătă AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Andrej Babis a obţinut 36,02% şi Petr Pavel 34,38%, în timp ce economista Danuse Nerudova s-a clasat pe locul al treilea cu 13,85% după ce au fost numărate 90% din voturi, potrivit rezultatelor publicate de Biroul ceh de statistici.

Niciunul dintre ceilalţi cinci candidaţi nu a depăşit 7% din voturi.

Câştigătorul îl va înlocui la conducerea ţării pe Milos Zeman, al cărui ultim mandat se încheie în martie.

Câştigătorul va trebui să se confrunte cu inflaţia record şi deficitele exorbitante ale finanţelor publice din cauza războiului din Ucraina, în timp ce Republica Cehă tocmai şi-a încheiat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

În mandatul său, Zeman a exercitat o influenţă mai mare decât cea rezervată în mod obişnuit unui şef de stat ceh.

Deşi atribuţiile sale sunt în cea mai mare parte protocolare, preşedintele este cel care numeşte guvernul, desemnează guvernatorul Băncii Centrale şi judecătorii Curţii Constituţionale, şi îşi asumă funcţia de comandant şef al armatei.

Viitorul preşedinte va fi cel de-al patrulea al Republicii Cehe, după 'divorţul de catifea' de Slovacia în 1993.

img23000275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!