ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un oraş internaţional al limbii franceze va fi inaugurat în luna iunie în Franţa

10:39 | 17.01.2023 Categorie: Externe

Paris, 17 ian. /MOLDPRES/. Un oraş internaţional al limbii franceze urmează să fie inaugurat în luna iunie în localitatea Villers-Cotterets, care va găzdui în 2024 un Summit al Francofoniei, a anunţat luni Ministerul Culturii din Franţa, informează AFP,  preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Acel oraş va include 1.600 de metri pătraţi de expoziţii permanente şi temporare deschise pentru public, un auditoriu de 250 de locuri, "12 ateliere de rezidenţă pentru artişti, cercetători şi antreprenori" ai francofoniei, precum şi "un laborator de cercetare şi inovare în chestiunile lingvistice", a precizat ministerul francez.

Proiectul este implementat într-un oraş din regiunea Picardia, în nordul Franţei, celebră pentru o ordonanţă din 1539 care făcea din franceză limba privilegiată pentru toate actele administrative din regat în timpul domniei regelui Francisc I.

"Oraşul limbii franceze" va fi instalat într-o fostă reşedinţă regală care s-a degradat considerabil după dispariţia fostului regim, până la lansarea în 2020 a unor lucrări de renovare, realizate în baza unui buget de 185 de milioane de euro.

Un prim director al evenimentului - Paul Rondin, în vârstă de 51 de ani, directorul delegat al Festivalului de la Avignon din 2013 până în 2022 - a fost numit luni. El va da un impuls şi va oferi o identitate acestui proiect, care, deşi a fost apărat de preşedintele Emmanuel Macron, a suscitat totuşi un anumit scepticism.

Localitatea Villers-Cotterets (10.000 de locuitori) este situată la 80 km nord-est de Paris, în sudul departamentului Aisne, grav afectat de dezindustrializare.

img23000322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!