ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

13:03 | 19.01.2023 Categorie: Comunicate

Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat Regulamentul-model privind cadrul de administrare a activității OCN-urilor

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a aprobat, în cadrul ședinței din 17 ianuarie 2023, Regulamentul-model privind cadrul de administrare a activității organizației de creditare nebancară (OCN).

Prin elaborarea unui Regulament model de bune practici relevante domeniului de activitate a OCN-urilor și identificarea așteptărilor și a standardelor comune, CNPF dorește să sprijine acest sector în efortul de a face față provocărilor generate de accesul calitativ la finanțare, menținerea și creșterea calității serviciilor și evoluția către sustenabilitate.

Regulamentul a fost conceput cu titlu de recomandare, pentru a fi un instrument util consiliilor de administrație ale OCN-urilor, părților interesate și managerilor, în vederea îmbunătățirii funcționării sectorului. Regulamentul-model pune la dispoziție un set de standarde în ceea ce privește managementul, guvernanța, gestionarea riscului, raportarea și alte relații specifice OCN-urilor și include un șir de recomandări, precum: 

-    guvernanța, această secțiune cuprinde standardele pentru management și pentru consiliul de administrație, care va avea un număr minim de membri, independența și atribuțiile sale;

-    cadrul organizatoric - guvernanță internă, conduită în afaceri, părți afiliate, conflicte de interese;

-    sistemul de control intern ajustat la dimensiunea organizației care raportează direct consiliului de administrație;

-    auditul intern independent de management;

-    cadrul de gestionare a riscurilor - această secțiune detaliază abordări și proceduri comune de gestionare a riscurilor,  de identificare, evaluare și ierarhizare a riscurilor, stabilește persoana responsabilă pentru gestionarea riscurilor, care este independentă de management.

Prezentul Regulament-model ar urma să contribuie la diseminarea bunelor practici și la perfecționarea guvernanței și a managementului judicios în sectorul de creditare nebancară.

Regulamentul-model a fost elaborat în baza recomandărilor formulate de către experții Băncii Naționale a României în cadrul proiectului TWINNING „Consolidarea supravegherii, guvernării corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”.

Notă: În prezent, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate sunt înregistrate 127 OCN-uri cu dreptul de a desfășura activitate de creditare nebancară. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!