ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noul ministru german al Apărării și-a preluat funcţia

13:43 | 19.01.2023 Categorie: Externe

Berlin, 19 ian. /MOLDPRES/. Noul ministru al Apărării din Germania, Boris Pistorius, şi-a preluat oficial mandatul joi, transmite dpa, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier i-a prezentat lui Pistorius certificatul de numire, în timp ce la Berlin continuă dezbaterile aprinse pe tema dotării Ucrainei cu tancuri Leopard, de fabricaţie germană. Kievul a insistat de mai multă vreme să primească astfel de blindate pentru a respinge forţele ruse care au invadat Ucraina anul trecut.

Şeful statului i-a urat succes noului membru al guvernului federal, afirmând că acesta preia conducerea apărării într-unul din cele mai periculoase momente pentru Germania.

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat că atacul din partea Rusiei constituie un moment de cotitură care necesită noi investiţii de mare amploare în armată.

Adresându-i-se direct lui Pistorius, Steinmeier l-a avertizat că "pentru toate problemele şi reformele necesare care vor urma, aveţi nevoie acum de o minte limpede, de nervi tari, de forţă la conducere, de comunicare clară şi de experienţă politică".

Noul ministru a declarat după ceremonie că "acestea nu sunt vremuri normale, avem un război dezlănţuit în Europa. Rusia duce un război brutal de anihilare împotriva unei ţări suverane, a Ucrainei". În acest context, el a apreciat că are misiunea dificilă de a întări forţele armate. "Este nevoie de descurajare, eficienţă şi pregătire. Şi este nevoie să continuăm să sprijinim Ucraina, inclusiv cu material de la Bundeswehr" (armata germană), a spus el.

Pistorius, până acum ministru de Interne al landului Saxonia Inferioară, o înlocuieşte la Berlin pe Christine Lambrecht. Aceasta a demisionat de la Ministerul Apărării reproşând presei atacurile la persoană.

img23000417

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!