ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Preşedintele Kazahstanului a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate pentru luna martie

16:39 | 19.01.2023 Categorie: Externe

Astana, 19 ian. /MOLDPRES/. Preşedintele Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaev, a dizolvat joi camera inferioară a Parlamentului celei mai mari ţări din Asia Centrală şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 19 martie, informează MOLDPRES cu referire la AFP și Agerpres.

''Am decis să dizolv a şaptea legislatură a Majilis-ului Parlamentului Republicii Kazahstan şi să fixez alegeri anticipate (...) pentru 19 martie 2023'', indică un decret prezidenţial semnat de Tokaev.

De asemenea, şeful statului kazah a dizolvat parlamentele locale, ai căror deputaţi sunt aleşi prin sufragiu universal.

Aceste decizii se încadrează în reforma constituţională din iunie 2022, iniţiată pentru a face o schimbare de paradigmă faţă de cele trei decenii ale regimului preşedintelui Nursultan Nazarbaev, care a demisionat în 2019.

Într-un mesaj adresat populaţiei kazahe publicat pe website-ul preşedinţiei, Tokaev şi-a exprimat speranţa că alegerile anticipate de pe 19 martie ''vor da un nou elan modernizării'' începute anul trecut în Kazahstan.

Situată la răscrucea unor importante rute comerciale, Kazahstanul a căzut în haos în ianuarie 2022.

Manifestaţiile antiguvernamentale izbucnite au degenerat în violenţe, înainte de a fi reprimate. Bilanţul oficial al evenimentelor a fost 238 de morţi.

La finalul lunii noiembrie, Kasâm-Jomart Tokaev a fost reales fără surpriză în funcţia de preşedinte, cu peste 80% din voturi, după un scrutin criticat pentru absenţa concurenţei.

În campanie, Tokaev şi-a promovat proiectul vizând crearea unui 'Nou Kazahstan', mai corect şi cu mai puţine inegalităţi. Însă dificultăţile economice şi reflexele autoritare persistă.

După realegerea sa, el a promis deschiderea unei ''noi ere unde toate instituţiile principale ale puterii vor fi reformate''.

img23000424

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!