ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nivelul de poluare în raza Portului Giurgiulești se menține sporit, conform ecologiștilor

13:57 | 20.01.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 20 ian. /MOLDPRES/. Agenția de Mediu a anunțat astăzi că nivelul de poluare a aerului în raza Portului Internațional Giurgiulești se menține sporit privind conținutul de fenol, care s-a atestat în limitele de la 1,2 până la 3,3 ori depășire a normei sanitare, transmite MOLDPRES.

Datele au fost stabilite ca urmare a situației de urgență, creată de izbucnirea unui incendiu în zona Portului, după ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România a pus la dispoziția specialiștilor de mediu din Republica Moldova un laborator mobil dotat cu echipamente specializate în determinarea unei serii vaste de substanțe poluante în aerul atmosferic.

Astfel, specialiștii Laboratorului de Referință de Mediu al Agenției de Mediu, în comun cu laboratorul mobil din România, au prelevat probe de aer în diferite puncte de la locul incidentului și pentru diferite condiții meteorologice (direcția vântului, viteza vântului, timp de noapte, timp de zi etc.).

„Având în vedere că urmările incendiului pot avea impact negativ asupra sănătății, laboratorul mobil din România a fost transferat în zona rezidențială a localității Giurgiulești, pentru a monitoriza timp de 24 ore calitatea aerului. După ce rezultatele analizelor obținute de la autolaboratorul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România vor fi generalizate, estimate şi validate, vom reveni cu o informație actualizată și mai amplă la acest subiect”, indică Agenţia de Mediu.

În dimineața zilei de 16 ianuarie, în Portul Internațional Liber Giurgiulești a izbucnit un incendiu. Acesta s-a produs în urma prăbușirii unui rezervor de păstrare a granulelor de șrot de floarea-soarelui. De asemenea, pompierii au intervenit și astăzi dimineața în Portul Giurgiulești pentru a stinge un alt rezervor (nr. 2) cu încărcătură de șrot de semințe de floarea soarelui care a luat foc.

Foto: Agenţia de Mediu

img23000450

img23000450

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!