ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două piese au fost descalificate la etapa națională din concursul Eurovision 2023

14:49 | 24.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 ian. /MOLDPRES/. Două piese au fost descalificate din concursul Eurovision 2023, etapa națională. Este vorba de piesa „Squeeze Paradise” a trupei „NÖRDIKA” și duetul Massimo Sinceri și DA-MUSE, informează MOLDPRES cu referire la un comunicat de presă al TRM.

Solicitată de agenție, Daria Căpățînă, șefa delegației R. Moldova la Eurovision, a menționat că în data de 17 ianuarie, IP Compania „Teleradio-Molodva” a fost sesizată, prin adresa de email, despre faptul că piesa „Squeeze Paradise” a trupei NÖRDIKA încalcă regulamentul Concursului. Echipa Eurovision a verificat sesizarea și a confirmat încălcarea Regulamentului cu privire la desfășurarea Selecției Naționale.

Potrivit sursei citate, piesa „Squeeze Paradise” a trupei NÖRDIKA, înscrisă în Selecția Națională Eurovision Moldova 2023, încalcă punctul 2.3 cu privire la interzicerea prezentării piesei înainte de 1 septembrie 2022. În urma analizei efectuate de specialiștii din cadrul Comitetului de Organizare Selecției Naționale, s-a constat că piesa „Squeeze Paradise” a fost publicată pe pagina de Youtube a lui Ruslan Țaranu, membrul trupei NÖRDIKA, în data de 8 februarie 2012. Ca urmare a confirmării încălcării Regulamentului, Comitetul de Organizare a Selecției Naționale a decis descalificarea piesei din cadrul concursului. Trupa va evolua în cadrul audițiilor live din 28 ianuarie 2023 doar cu o singură piesă - „Damn and down”.

În același timp, duetul Massimo Sinceri și DA-MUSSE a încălcat coraportul de 50% al contribuției soliștilor cetățeni ai altor state.

În cadrul selecției naționale a Eurovision 2023 au fost înregistrate 60 de piese,  dintre care au fost selectate 33 de piese. După descalificarea celor două piese, în etapa de audiție urmează a fi audiate 31 de piese.

În acest an, cea de-a 67-a ediție a Eurovision se va desfășura la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Teleradiodifuzorii publici din 37 de ţări vor concura pentru a câştiga cea de-a 67-a ediţie Eurovision Song Contest de la Liverpool pe 9, 11 şi 13 mai. 31 de ţări vor concura pentru 20 de locuri în Marea Finală alături de Franţa, Germania, Italia, Spania, gazda - Regatul Unit şi Ucraina, câștigătoarea anului 2022. Competiţia este găzduită de BBC în Marea Britanie, în numele Ucrainei, după victoria Kalush Orchestra de la Torino, în mai 2022.

img23000537

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!