ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Oleg Dobrovolschi și-a vernisat lucrările la un muzeu din Chișinău

20:20 | 27.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. O expoziție personală de ceramică cu genericul ”Între cer și pământ” a artistului plastic Oleg Dobrovolschi a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția cuprinde 77 de lucrări, relatează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că aceasta este cea de-a IX-a expoziție a lui Oleg Dobrovolschi. ”Mă bucur că am reușit să-l aduc aici la muzeu. A trecut printr-o școală solidă – cea a lui Iurie Platon. Este mereu în căutare de noi forme și subiecte și această expoziție îl aduce la faza de maturitate artistică. Timp de mai bine de cinci ani este profesor la Catedra ceramică de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Astfel, el îmbină fructuos activitatea sa de creație cu cea didactică. Astăzi, el lansează și catalogul ”Oleg Dobrovolschi, ceramică artistică”. Acest catalog este de o înaltă ținută estetică”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Potrivit președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, Oleg Dobrovolschi este un artist veritabil în spațiul nostru cultural. ”Descoperim în creația sa un traseu care poate să ne inducă spre arta populară. Și aici mă gândesc la acele simboluri florale, care nu pot să facă decât referire la pomul vieții, sau la simbolul armoniei, al echilibrului, al relației omului cu universul, al omului cu soarele și cu pământul”, a constatat Florina Breazu.

Pe marginea expoziției s-au mai pronunțat rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic, profesoara Elena Frunze, criticul de artă Ana Marian, artistul plastic Alexandru Ermurache ș.a.

Oleg Dobrovolschi s-a născut la 27 august 1970 în orașul Orhei. A absolvit Liceul Republican de Arte Plastice „Igor Vieru” (1988) și Universitatea de Stat a Artelor din Moldova (1997). În 1997-2012 a fost profesor la Catedra arte decorative a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și din 2007 până în 2017 – cadru didactic la Universitatea Tehnică din Moldova. Din 2017 până în prezent este profesor la Catedra arte decorative a AMTAP. În 2016, Oleg Dobrovolschi a fost distins cu medalia „Meritul Civic”, iar recent - cu titlul onorific ”Maestru în Artă”. A participat la mai multe expoziții din țară și de peste hotare. Are lucrări în colecții private din Austria, Belarus, Cipru, Franța, Marea Britanie, Polonia, R. Moldova, România, Rusia și din alte țări.

Expoziția va fi deschisă până la 26 februarie. 

img23000668

img23000668

img23000668

img23000668

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!