ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată unei dinastii de cărturari basarabeni a fost vernisată la un muzeu din capitală

14:15 | 28.01.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 ian. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost vernisată ieri o expoziție consacrată dinastiei de cărturari basarabeni, reprezentată prin dascălul și învățătorul Iustin Mihail (1875-1909), care a activat în satul Cornova, Ungheni, preotul și istoricul Paul Mihail (1905-1994), prof. univ. dr. Zamfira Mihail (n. 1937, Chișinău), reputat filolog și istoric al culturii românești, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că în expoziție se regăsesc piese donate de către Zamfira Mihail muzeului, în diferiți ani. Lada de zestre de la bunicul Iustin, în care tatăl dumneaei, Paul Mihail, a salvat cărți și manuscrise prețioase moștenite în familia sa, transportându-le după 28 iunie 1940 peste Prut, un lăicer de 150 de ani, țesut de Elena Huzun, bunica donatoarei, o bogată colecție de cărți și periodice ce oglindesc repere din viața și preocupările științifice ale lui Paul Mihail și ale fiicei sale Zamfira.

”Sunt publicații din perioada interbelică și din cea postbelică, apărute în România și peste hotare. Multe ediții sunt însoțite de autografele unor savanți notorii. Expoziția e completată de fotografii ale personalităților menționate, precum și imagini vechi din Cornova și Chișinău, oferite de dr. Vasile Șoimaru”, a precizat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, curatorii expoziției și-au propus să pună în lumină contribuția familiei Mihail la păstrarea unor importante valori ale patrimoniului cultural național (manuscrise, tipărituri vechi, documente, bunuri etnografice), precum și la cercetarea lor. ”Ne dorim să cultivăm astfel, în rândul vizitatorilor, responsabilitatea pentru bunurile culturale moștenite de la strămoși, importante pentru familie, dar și pentru întreaga țară. Nu în ultimul rând, să evocăm campania de cercetare a satului Cornova din 1931, întreprinsă de Școala Sociologică de la București, sub conducerea Acad. Dimitrie Gusti”, a mai spus directorul instituției.

La eveniment a fost prezentat un film documentar, consacrat restaurării lăicerului donat de Zamfira Mihail, film realizat de Ghenadie Popescu, Maestru în Artă.

Expoziția va fi deschisă pentru public până la 31 mai.

img23000685

img23000685

img23000685

img23000685

img23000685

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!