ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şefa Comisiei Europene a sosit la Kiev pentru a demonstra sprijinul ferm al UE pentru Ucraina

11:22 | 02.02.2023 Categorie: Externe

Kiev, 2 feb. /MOLDPRES/. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi o parte din membrii executivului european au sosit joi la Kiev pentru ''a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna'', transmite EFE, citată de Agerpres și MOLDPRES.

''Mă bucur să revin la Kiev, a patra vizită a mea de la invazia Rusiei. De această dată, cu echipa mea de comisari. Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna şi pentru a consolida şi mai mult sprijinul şi cooperarea noastră'', a scris Von der Leyen pe contul ei oficial de Twitter.

''Europa şi-a menţinut unitatea în privinţa Ucrainei încă din prima zi. Şi va continua să fie alături de voi pentru a învinge şi a reconstrui'', a scris la rândul său tot pe Twitter înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, la sosirea la Kiev, subliniind că ''ajutorul UE a atins 50 de miliarde (de euro) de la începutul războiului declanşat de Rusia''.

Şeful diplomaţiei europene a adăugat totodată că obiectivul său este să transmită cu această vizită ''cel mai puternic mesaj de sprijin al UE către toţi ucrainenii care-şi apără ţara''.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va sosi vineri la Kiev pentru a lua parte la summitul UE-Ucraina, aminteşte EFE.

Vizita de joi de la Kiev a Colegiului Comisarilor este ''un simbol puternic al sprijinului Comisiei faţă de Ucraina, pe fondul agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei'', a subliniat executivul european într-un comunicat de presă.

''Reuniunea dintre Comisie şi guvernul ucrainean va fi o ocazie de a face un schimb de opinii cu privire la numeroasele domenii de cooperare între UE şi Ucraina şi de a discuta despre apropiata reconstrucţie, precum şi despre parcursul european al ţării. Este totodată o ocazie de a adânci şi mai mult cooperarea cu Ucraina'', se mai menţionează în comunicatul executivului comunitar.

Împreună cu Von der Leyen şi cu Josep Borrell - care a însoţit-o pe şefa Comisiei Europene şi primăvara trecută, în prima sa deplasare în capitala ucraineană, după invazia Rusiei în Ucraina -, se mai află joi la Kiev şi comisarul european pentru concurenţă şi vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, şi vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis.

Din delegaţie mai fac parte vicepreşedintele Comisiei pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă, Maros Sefcovic, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, şi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea stilului de viaţă european, Margaritis Schinas.

Cei nouă comisari care completează delegaţia europeană sunt Nicolas Schmit (comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale), Paolo Gentiloni (comisarul european pentru economie), Janusz Wojciechowski (comisarul european pentru agricultură), Didier Reynders (comisarul european pentru justiţie), Ylva Johansson (comisarul european pentru afaceri interne), Janez Lenarcic (comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor), Oliver Varhelyi (comisarul european pentru vecinătate şi extindere), Virginijus Sinkevicius (comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit) şi Mairead McGuinness (comisarul european pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital).

Toţi vor participa la Kiev la prima reuniune din istorie a unui executiv comunitar într-o ţară aflată în război, într-o zi cu un caracter mai degrabă simbolic decât practic, dat fiind că nu se aşteaptă progrese semnificative în relaţia dintre UE şi Ucraina.

Ţinând cont de condiţiile de securitate, majoritatea membrilor Comisiei Europene vor reveni la Bruxelles tot joi, cu excepţia Ursulei Von der Leyen, care se va reuni vineri cu Michel şi cu preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, pentru cel de-al 24-lea summit UE-Ucraina.

img23000827

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!