ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul Petre Neamțu își sărbătorește ziua de naștere

09:14 | 04.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Maestrul Petre Neamțu, Artist al Poporului, prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară "Folclor" a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, profesor universitar, laureat al Premiului Național, își sărbătorește astăzi ziua de naștere, notează MOLDPRES.  

Petre Neamțu s-a născut în anul 1950 la Lunga, Florești. A absolvit Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” și Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (actualmente - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). În perioada 1973-1986 a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Din 1985 și până în prezent este profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. 

Petre Neamțu și-a început cariera artistică în anul 1972, în calitate de dirijor al Ansamblului de Cântec și Dans „Hora”. În 1985 a devenit conducătorul Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. El este autorul multor creații pentru orchestră, care sunt înregistrate și se păstrează în fondurile Companiei “Teleradio-Moldova”. Este, de asemenea, autorul unor manuale și culegeri de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale și instrumente solistice.  

Sub conducerea lui Petre Neamțu, Orchestra “Folclor” a efectuat turnee în mai multe țări, inclusiv în Austria, Danemarca, Germania, Nicaragua, Polonia, România, Sri Lanka și SUA. Totodată, maestrul și Orchestra “Folclor” au participat la câteva ediții ale Festivalului-concurs național de interpretare a cântecului popular românesc “Maria Tănase” de la Craiova și la Concursul de creație și interpretare a romanței “Crizantema de Aur” de la Târgoviște, România. 

În anul 1989 Petre Neamțu a devenit Artist Emerit al Republicii Moldova. În 1993 a fost distins cu medalia “Meritul Civic”, iar în 2000 - cu ordinul “Gloria Muncii”. În 2010 maestrului i s-a conferit titlul onorific ”Artist al Poporului”, iar în 2021 i-a fost acordat Premiul Național, ”pentru realizări remarcabile în promovarea tezaurului folcloric și dezvoltarea domeniului muzical național”. 

img23000886

img23000886

img23000886

img23000886

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!