ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O cunoscută pianistă din Iași, originară din R. Moldova, a fost omagiată la Chișinău

12:03 | 04.02.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. Un eveniment omagial cu genericul ”Talent, creativitate, performanță”, dedicat Aureliei Bufteac-Simion, cunoscută pianistă, doctor în muzică, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu”, Iași, originară din R. Moldova, a avut loc ieri în cadrul Salonului Muzical al Bibliotecii Naționale, informează MOLDPRES.

La manifestare au participat: dr. Eliza-Paraschiva Irina-Solomon, soprană (Iași); lect. univ. dr. Constantin Stavrat - vibrafon, set de tobe (Iași); prof. grad superior Viorica Andriuță - vioară (Chișinău), compozitorul Constantin Rusnac, Svetlana Bivol, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, cântăreața Viorica Roșca ș.a. În program au răsunat creații vocal-instrumentale și instrumentale semnate de protagonista evenimentului.

Solicitat de agenție, compozitorul Constantin Rusnac a menționat că Aurelia Bufteac-Simion este un muzician de înaltă valoare. ”Ca pianistă posedă un nivel tehnico-profesionist impresionant. În calitate de compozitoare, muzica creată de ea ajunge la inima ascultătorilor. Nu în zadar Iașul a primit-o cu brațele deschise, ea fiind o perioadă prorector al Universității Naționale de Arte ”George Enescu”. Fiind descendentă dintr-o dinastie de muzicieni, ea a continuat tradiția familiei și a educat un fecior, Constantin Stavrat, un excelent percuționist și pedagog, care a impresionat publicul cu vibrafonul său cosmic, alături de vioara magică a surorii mamei sale, Viorica Bufteac-Andriuță”, a remarcat Constantin Rusnac.

La rândul său, cântăreața Veronica Văluță-Bantaș, organizatoarea Salonului Muzical a afirmat că Aurelia Bufteac-Simion este o pianistă care a obținut peste 100 de premii la diverse concursuri naționale și internaționale, iar discipolii ei – peste 130 de premii. ”Ea a făcut o donație de carte (partituri) în cadrul unui proiect editorial desfășurat în 2022, pentru Biblioteca Naţională a RM şi Biblioteca de Arte "Tudor Arghezi" din Chişinău. Aurelia Bufteac-Simion a promis că pe viitor vor mai fi donate cărţi din acest proiect”, a adăugat Veronica Văluță-Bantaș. 

Aurelia Bufteac-Simion este absolventă a Şcolii Republicane de Muzică ,,Eugen Coca” şi a Conservatorului Moldovenesc de Stat „Gavriil Musicescu” din oraşul Chişinău. În prezent este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași, România. În perioada 2016-2020 a fost prorector al acestei instituții. A colaborat cu soliști din Belgia, Coreea de Sud, Elveția, Franța, Germania, Italia, Japonia, R. Moldova, România, Suedia, cu numeroase formații din Italia, R. Moldova, România. A fost distinsă cu Premiul UAGE (2007) pentru cercetare științifică și activitate artistică, a obținut Medalia de aur (2011), cea de bronz (2014), de argint (2021) la EUROINVENT pentru volumele și partitura publicată. Cea mai recentă medalie i-a fost acordată de UNESCO pentru contribuția substanțială la educarea tinerei generații de specialiști, pentru consolidarea relațiilor culturale cu R. Moldova și promovarea idealurilor UNESCO.

img23000891

img23000891

img23000891

img23000891

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!