ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2023, Regiunea de Nord va beneficia de peste 93 mln de lei pentru proiecte locale

08:58 | 10.02.2023 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Creșterea competitivității și ocupării forței de muncă a Regiunii de Dezvoltare Nord, sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii, îmbunătățirea mecanismelor și instrumentelor de implementare a politicii de dezvoltare regională – acestea sunt cele trei obiective majore pentru anul 2023, stabilite de autorităţile regionale din nordul ţării, transmite MOLDPRES.

Pentru realizarea direcțiilor prioritare ale celor trei obiective majore, Regiunea de Dezvoltare Nord va beneficia de 93,2 milioane de lei (circa 4,7 mln de euro) pentru implementarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională, conform Planului anual de finanțare din mijloacele Fondului Naţional de Dezvoltare Regională şi Locală pentru anul curent, aprobat  de Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale.

Potrivit Elenei Boboc, șefă de secție la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, importante surse financiare urmează să fie valorificate pentru proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, valorificare a patrimoniului istoric, revitalizare a zonelor urbane și valorificare a infrastructurii de afaceri.

În 2022, ADR Nord a inițiat implementarea a 11 proiecte de infrastructură finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), pentru care au fost alocate 85,7 mln de lei din FNDRL, și a continuat implementarea a cinci proiecte de infrastructură finanțate de Uniunea Europeană. Totodată, a fost finalizată implementarea a trei subproiecte finanțate din FNDRL și a trei proiecte finanțate de UE.

Din suma totală a investițiilor înregistrate anul trecut, 67,4 mln de lei, din care 8 mln reprezintă cofinanțare locală, au fost valorificate pentru proiectele finanțate de UE și 3,2 mln de lei – pentru proiectele finanțate din sursele guvernelor Germaniei, Estoniei, Poloniei și ale altor parteneri de dezvoltare.

Foto: ADR Nord

img23001076

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!