ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată prima Cameră de Examinare a Datelor pentru gestionarea fluxului de refugiați

12:46 | 24.02.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 feb. /MOLDPRES/. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi prima Cameră de Examinare a Datelor. Aceasta are menirea de a facilita accesul refugiaților și comunității gazdă la prestații și servicii sociale, transmite MOLDPRES.

În cadrul evenimentului de lansare, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că scopul Camerei de examinare a datelor este de a consolida acțiunile administrației publice centrale și locale pentru gestionarea fluxului de refugiați în baza datelor.

„Evenimentul are loc la exact un an de la începutul invaziei brutale a Rusiei în Ucraina. În acest an realitatea s-a schimbat dramatic, însă am reușit să ne mobilizăm într-un mod exemplar. Chiar de la bun început s-a depus un efort enorm pentru ca toți cetățenii ucraineni să primească suportul necesar. În această perioadă, am vizitat mai multe centre de plasament, am aflat istoriile oamenilor, fapt care m-a determinat să depunem tot efortul necesar astfel încât cetățenii ucraineni să fie integrați în societate. Începând cu 1 martie, vom implementa un nou cadru pentru protecția persoanelor din Ucraina. Cameră de Examinare a Datelor va permite analiza informațiilor privind refugiații, serviciile de care au nevoie și la ce capitole trebuie să intervenim”, a spus Alexei Buzu.

La rândul său, Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon, a menționat că prima Cameră de Examinare a Datelor va furniza factorilor de decizie informații pentru a oferi suportul necesar refugiaților și comunității gazdă. „Astăzi se împlinește un an de la începerea unui război nejustificat, care a provocat în Republica Moldova multiple crize. Țara a primit cel mai mare număr de refugiați, pe cap de locuitor, comparativ cu statele din regiune și a manifestat compasiune față de oamenii care au fugit pentru a scăpa de violență. SUA s-a angajat să construiască un viitor demn, prosper și sigur. Vom colabora pentru a continua eforturile în acest sens”, a menționat Kent Logsdon.

Camera de Examinare a Datelor va include informații din registrele raionale, instituțiile locale și naționale, ale partenerilor de dezvoltare. Transferul informațional va avea loc automatizat. Proiectul a fost realizat cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

De la începutul războiului, peste 937 de mii de persoane din Ucraina au intrat în Republica Moldova, dintre care circa 104 mii rămân în continuare pe teritoriul țării noastre. Tot în această perioadă, peste 11 mii de cetățeni au solicitat azil.

Foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

img23001529

img23001529

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!