ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău va fi inaugurat astăzi Festivalul ”Mărțișor-2023”

07:52 | 01.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală va fi inaugurat astăzi, la ora 18.00, Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”, ediția a 57-a, informează MOLDPRE.

Vor evolua artiștii Mariana Bulicanu, Dumitru Mîțu, Adriana Babin, Dan-Iulian Druțac, Ion Curteanu, Călin Matei, Cezar Moldovanu și Corala "Vocile Primăverii" a Liceului Teoretic „Ion Creangă”, dirijor - Mădălina Ganea.

Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor - Mihail Agafiţa, Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dirijor - Vladimir Andrieș și Orchestra Simfonică a Liceului Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, dirijor - Valeriu Patic.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat că aceasta este prima ediție a festivalului după pandemie. Potrivit oficialului, la festival vor fi prezentate 42 de spectacole muzicale, organizate de instituțiile concertistice din subordinea ministerului, dintre care 17 spectacole la Chișinău și 25 de concerte în teritoriu. La ediția curentă a festivalului vor participa artiști din opt țări: Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Spania, SUA, România și R. Moldova. 

La rândul său, directorul Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova Concert”, Andrei Locoman, a spus că pe 2 martie, la 18.00,  în incinta Palatului Național ”Nicolae Sulac” va avea loc spectacolul ”Lăutarii tradițional”, pe 3 martie, la 18.00 – concertul ”Lăutarii altfel” și pe 4 martie, la 18.00 – concertul ”Lăutarii lui Botgros” și „Lupii lui Caleancea”. Toate cele trei concerte vor fi susținute de Orchestra de muzică populară ”Lăutarii” și sunt prilejuite de cea de-a 70-a aniversare a maestrului Nicolae Botgros.

Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul vine să bucure publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

img23001647

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!