ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție personală aniversară a artistului plastic Victor Guțu a fost vernisată la un muzeu din capitală

07:10 | 03.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată ieri o expoziție aniversară de pictură a artistului plastic Victor Guțu, la 60 de ani de la naștere. Expoziția cuprinde 42 se lucrări, realizate de autor în ultimii ani, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea a menționat că Victor Guțu este un artist prolific și de succes, care a avut o evoluție excepțională de-a lungul anilor. ”Este un pictor care a venit cu multă atenție în spațiul public. De la bun început s-a observat amprenta personală în creația sa. A venit cu o nouă incursiune în această realitate, dar cu elemente mitologice, cu o tratare absolut personală. Lucrările lui din ultima perioadă sunt pline de luminozitate, cu raporturi cromatice mai exaltate. Este o expoziție  care sunt sigur că se va bucura de succes”, a subliniat Tudor Zbârnea.

Potrivit criticului de artă Ludmila Toma, Victor Guțu, un pictor cu o viziune aparte, format în anii '90 ai secolului trecut, autor al unor peisaje lirice pătrunzătoare, naturi moarte, al compozițiilor metaforice, la această expoziție  ne dezvăluie o altă fațetă a talentului său - crearea de imagini artistice din fotografii vechi. ”Farmecul lor unic este transmis nu numai de aspectul personajelor, ci și de toate mijloacele specifice ale picturii. Artistul nu copiază aceste fotografii, trecute prin multe mâini, deja estompate, uzate, dar încă incitante. Și nu reproduce exact motivul odată capturat: el selectează esențialul, reconstruiește ceva într-un format gândit al pânzei, adaugă altceva așa cum găsește el de cuviință, dezvoltă orchestrația culorilor. Valoarea estetică a acestui ciclu de picturi de Victor Guțu constă în expresivitatea bine dozată a picturii, adevărata vitalitate a imaginilor, o autolimitare chibzuită și laconismul tehnicilor picturale”, a constatat Ludmila Toma.

Victor Guțu, s-a născut la 1 martie 1963 la Sturzovca, raionul Glodeni. Și-a făcut studiile la Şcoala Republicană de Arte Plastice I. E. Repin din Chişinău. Este membru titular al UAP din R. Moldova începând cu anul 1997. A avut expoziții personale la Muzeul Național de Artă al Moldovei, Galeria Aorta, Misiunea OSCE în R. Moldova, Ambasada Elveției la Kiev, Ucraina; Ambasada SUA la Chișinău; Galeria Niagara, Chișinău, Centrul Expoziţional ”Constantin Brâncuşi”, Galeria Alexander, Chișinău, Ambasada Ungariei în R. Moldova, Moscova, Rusia și Centrul Expoziţional Dukley Gardens din Muntenegru. Pentru activitatea sa artistică a fost menționat cu: Premiul UAPR, filiala Bacău, România1996;  Premiul ministerului Culturii al R. Moldova la Bienala Internațională de Pictură, Chișinău, 2021și în 2023 - cu titlul onorific Maestru în Artă.

Expoziția va fi deschisă până la 2 aprilie.

img23001738

img23001738

img23001738

img23001738

img23001738

img23001738

img23001738

img23001738

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!