ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Laureatul Nobelului pentru Pace, belarusul Ales Bialiaţki, a fost condamnat la 10 ani de închisoare

12:34 | 03.03.2023 Categorie: Externe

Minsk, 3 mar. /MOLDPRES/. Un tribunal din Minsk l-a condamnat vineri la 10 ani de închisoare pe activistul politic Ales Bialiaţki, colaureat al premiului Nobel pentru pace în 2022 şi figură de prim-plan a mişcării democratice din Belarus, informează ONG-ul său, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Viasna precizează într-un comunicat că cei doi coacuzaţi ai lui Ales Bialiaţki, încarceraţi şi judecaţi alături de el, Valentin Stefanovici şi Vladimir Labkovici, au fost condamnaţi şi ei la nouă şi respectiv şapte ani de închisoare.

Bialiaţki, activist prodemocraţie şi fondator al Viasna, care a furnizat ajutor legal şi financiar protestatarilor în timpul valului de contestare din Belarus din 2020, a fost condamnat pentru finanţarea protestelor şi evaziune fiscală, relatează şi Reuters.

El susţine că este persecutat din motive politice.

Grupurile pentru drepturile omului susţin că există în jur de 1.500 de deţinuţi politici în Belarus, mulţi dintre ei arestaţi după reprimarea protestelor din 2020 care s-au declanşat după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a fost reales în urma unui scrutin care a fost considerat unul fraudat de Occident şi opoziţia din Belarus. 

Foto: incisivnational.ro

img23001751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!