ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cutremur în Turcia: O lună mai târziu, 45.000 de morţi şi o ţară traumatizată

08:58 | 06.03.2023 Categorie: Externe

Ankara, 6 mar. /MOLDPRES/. Cutremurul care a lovit Turcia pe 6 februarie la ora 04.17, "cea mai mare catastrofă naturală într-un secol în Europa", potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a lăsat o ţară traumatizată, comentează AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

Rude decedate, oraşe în ruine, viaţă nouă în corturi sau containere: o lună mai târziu, milioane de turci se confruntă cu consecinţele grave ale dezastrului.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 - urmat de un altul câteva ore mai târziu de 7,6 - a ucis aproape 46.000 de persoane (ale căror corpuri au fost găsite) şi a făcut 105.000 de răniţi în Turcia, potrivit unor bilanţuri fără îndoială incomplete. De asemenea, a distrus sau condamnat 214.000 de clădiri - uneori înalte de peste 12 etaje - în 11 din cele 81 de provincii ale ţării.

În plus, aproape 6.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria.

Oraşele turceşti din provinciile Kahramanmaras, în apropierea epicentrului, şi Hatay, la frontiera cu Siria, au fost devastate, obligând autorităţile să îngroape în grabă mii de oameni în cimitire improvizate săpate pe câmpuri şi în pădure, după ceremonii pe fugă de rămas bun.

Autorităţile estimează că 14 milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, o şesime din populaţia turcă. Dintre aceştia, 3,3 milioane au fost nevoiţi să părăsească zonele sinistrate, potrivit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc în prezent în corturi sau în containere.

Peste 13.000 de replici au fost înregistrate într-o lună şi acest sol care a continuat să se cutremure sâmbătă întreţine panica în ţară, situată pe una dintre cele mai active zone seismice din lume.

În zonele afectate, furia rămâne puternică împotriva statului căruia i-au trebuit până la 50 de ore pentru a desfăşura ajutoare, în special armata şi mijloacele sale, în timp ce zeci de mii de persoane în viaţă erau prizoniere sub dărâmături.

Preşedintele Erdogan a recunoscut întârzierile, atribuite parţial vremii nefavorabile şi amplorii dezastrului care se întinde pe 20.000 de kilometri pătraţi şi a cerut scuze supravieţuitorilor.

Sondajele de opinie arată, însă, că dezvoltatorii şi antreprenorii ale căror clădiri s-au prăbuşit ca nişte castele din cărţi sunt consideraţi în primul rând responsabili pentru bilanţul grav.

Împotriva a 612 persoane implicate în construcţia acestor clădiri au fost iniţiate proceduri judiciare, a anunţat ministrul turc al Justiţiei la sfârşitul lui februarie. Mai multe au fost arestate în timp ce încercau să fugă din ţară.

Dar niciun responsabil nu şi-a prezentat demisia, nici nu a fost demis din funcţie, cu excepţia primarului AKP (partidul preşedintelui) al unui mic oraş.

Economia turcă, care trecea deja de un an şi jumătate printr-o perioadă de turbulenţe legate de inflaţia ridicată şi de prăbuşirea monedei, urmează să încaseze acum consecinţele seismului.

Cutremurul devastator şi replicile sale au provocat pagube în valoare de peste 34 de miliarde de dolari, 4% din PIB-ul Turciei, a estimat Banca Mondială pe 27 februarie. 

img23001793

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!