ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

14:58 | 07.03.2023 Categorie: Comunicate

Viceguvernatorul BNM Constantin Șchendra a susținut o prelegere la USM despre supravegherea bancară

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Constantin Șchendra, a vorbit în cadrul unei întâlniri cu studenții și profesorii Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) despre rolul și importanța supravegherii bancare desfășurată de BNM.

Viceguvernatorul BNM a făcut o trecere în revistă a rezultatelor procesului de supraveghere bancară, dar și a provocărilor actuale generate de tendințele inflaționiste de la nivel local și internațional, criza energiei și războiul din Ucraina.

Potrivit lui, transformările derulate în sistemul bancar au avut drept rezultat un sector rezilient și stabil, capabil să facă față unor dificultăți majore, inclusiv crizelor din ultimii ani.

„BNM are o colaborare destul de sănătoasă și destul de intensă cu băncile comerciale. În urma reformelor implementate, sectorul bancar de astăzi arată cu totul diferit față de cum arăta în 2014. Acum acționarii sunt de bună credință, transparenți și deschiși pentru colaborare”, a spus Constantin Șchendra.

Viceguvernatorul a prezentat studenților metodele de supraveghere aplicate de BNM. Un alt subiect abordat în cadrul prelegerii a fost preluarea, din 1 iulie 2023, de către BNM a unor atribuții ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în legătură cu funcționarea pieței de asigurări și creditarea nebancară.

„Banca Națională urmează să preia atribuțiile de supraveghere pe domeniul asigurărilor și organizațiilor de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut, precum și brokerii în asigurări. Acum se lucrează intensiv cu CNPF pentru transmiterea acestor responsabilități”.

În cadrul aceleiași întâlniri, viceguvernatorul BNM i-a îndemnat pe studenții USM să-și dezvolte o carieră în cadrul băncii centrale, un apel salutat și de rectorul USM prezent la eveniment, Igor Șarov.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!