ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piețele europene oferă predictibilitate și oportunități pentru producătorii moldoveni, susține premierul Dorin Recean

15:53 | 09.03.2023 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Diversificarea piețelor, creșterea productivității livezilor, prin cultivarea intensivă și utilizarea sistemelor de irigare, accesarea programelor naționale sau de subvenționare de la stat au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu oamenii de afaceri din raionul Briceni, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Premierul a precizat că, „acum, eforturile noastre sunt concentrate pe accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Acolo există predictibilitate, iar piețele europene deja oferă un șir de oportunități pentru producători”, a spus prim-ministrul Dorin Recean. 

Șeful Executivului a îndemnat agricultorii să examineze oportunitățile pe care le oferă Guvernul, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA). 

De asemenea, premierul Dorin Recean a vizitat întreprinderea „Smarta-AS” din Grimăncăuți, care deține circa 60 de hectare de livadă de mere. Fructele cultivate ajung să fie comercializate pe piețele din Lituania, România, Arabia Saudită, Oman, Malaysia, prin portul românesc Constanța.

Datorită programelor de subvenționare, finanțate de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, compania a procurat un sistem antigrindină și a amenajat camere frigorifice pentru depozitarea fructelor, reușind, astfel, să își extindă afacerea.

Premierul Dorin Recean a apreciat faptul că administratorii companiei au reorientat fluxurile comerciale spre piața UE și a menționat că „Guvernul va continua eforturile de atragere a investițiilor în țară și de dezvoltare a infrastructurii locale și naționale, pentru a oferi condițiile necesare deschiderii și extinderii afacerilor”.

Foto: Guvern

img23001909

img23001909

img23001909

img23001909

img23001909

img23001909

img23001909

img23001909

img23001909

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!