ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

17:27 | 09.03.2023 Categorie: Comunicate

Conducerea Băncii Naționale a avut o întrevedere cu directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kammer

Chişinău, 9 mar. /MOLDPRES/. Conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a avut o întrevedere cu Alfred Kammer, directorul Departamentului european al Fondului Monetar Internațional (FMI). La întâlnire au fost prezenți guvernatorul Octavian Armașu, prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, viceguvernatorii Costantin Șchendra, Tatiana Ivanicichina și Arcadie Albul.

Discuțiile au cuprins un spectru larg de subiecte, între acestea situația macroeconomică curentă, progresele atinse în cadrul programului de finanțare a Republicii Moldova sprijinit de FMI, agenda de reforme realizate de Banca Națională.

În cadrul întrevederii, au fost prezentate evoluțiile macroeconomice ce au stat la baza deciziilor de politică monetară ale BNM. Octavian Armașu s-a referit în mod special la acțiunile întreprinse de banca centrală pentru stabilizarea prețurilor într-o perioadă afectată de multiple crize.

A fost abordată, de asemenea, tema stabilității sectorului bancar moldovenesc și reziliența acestuia la crizele actuale, ambele obținute, potrivit guvernatorului BNM, urmare a reformelor realizate în acest sistem, inclusiv cu sprijinul FMI.

Octavian Armașu a subliniat necesitatea continuării măsurilor de fortificare a sistemului financiar-bancar, astfel încât acesta să facă față eventualelor riscuri viitoare.

La rândul lui, directorul Departamentului European al FMI, Alfred Kammer, a apreciat măsurile întreprinse de către BNM în scopul  menținerii stabilității financiare a Republicii Moldova, menționând totodată importanța menținerii independenței BNM, drept condiție esențială în procesul de realizare a atribuțiilor sale.

Programul cu o durată de 40 de luni sprijinit de Fondul Monetar Internațional în Republica Moldova a fost aprobat pe 21 decembrie 2021. Acesta prevede două instrumente de creditare: Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), și o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 784 milioane de dolari S.U.A.).

Alfred Kammer vizitează pentru prima dată Republica Moldova în calitate de Director al Departamentului European al Fondului Monetar Internațional. Anterior, dl Kammer a fost șef de cabinet în cadrul Biroului Directorului General al FMI, responsabil de consilierea Directorului General în materie de aspecte strategice și operaționale, precum și de gestionarea activității operaționale la nivelul conducerii de vârf a FMI.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!