ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Etnologul și folcloristul Tudor Colac ar fi împlinit 75 de ani

07:49 | 10.03.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Etnologul și folcloristul Tudor Colac, Maestru în Artă, doctor în etnologie, fost colaborator științific coordonator la sectorul folcloristică al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, ar fi împlinit astăzi 75 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1948 în satul Dumeni, comuna Costiceni, județul Hotin (în prezent raionul Suliţa Nouă, regiunea Cernăuţi, Ucraina). În 1970 a absolvit Facultatea de Filologie, secția jurnalistică a Universității de Stat din Moldova. Paralel, a făcut studii muzicale (serale) la Facultatea de Arte Frumoase, secția instrumente muzicale, la aceeaşi instituţie de învăţământ superior.

În 1970-1977 Tudor Colac a fost lector la Catedra de Teorie şi Practică a Presei a Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Concomitent, a urmat aspirantura (secţia fără frecvenţă) la Catedra de Literatură Română a Facultăţii de Litere a Universităţii nominalizate. Câțiva ani la rând, a fost secretar responsabil şi redactor al emisiunilor folclorice la Radio Moldova.

În 1980 a devenit șef al secţiei de metodică a creaţiei populare la Centrul Republican Ştiinţifico-Metodic de Creaţie Populară şi Activitate Culturală al Ministerului Culturii şi Cultelor, apoi şef al secţiei de folclor şi etnografie la aceeaşi instituţie. În 1990 a fost numit în funcţia de director al Centrului, prin cumul - şef al direcţiei generale de activitate în teritoriu la Ministerul Culturii şi Cultelor. În anii 1994-1998 Tudor Colac a făcut stagiu de doctorat în etnologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, România, unde a elaborat şi a susţinut teza de doctor în etnologie, specialitatea folclor, cu tema ”Familia - vatră a spiritualităţii româneşti”.

A debutat cu volumul ”Sărbătoarea izvoarelor”, în care examinează câteva festivităţi şi obiceiuri populare: Sărbătoarea plugarului, Scosul oilor la păşune, Curăţatul izvoarelor, Hora satului ş.a., urmat de cartea ”Hronic de familie”, unde a analizat materiale etno-folclorice, care au fost înregistrate pe teren de către el şi de alţi cercetători în multe sate din Basarabia şi din localităţi româneşti aflate azi pe teritoriul Ucrainei (regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa, Nikolaev ş.a.).

În ultimii ani Tudor Colac a semnat cărțile ”Repere etnologice”, ”Cântecul cu aripi frânte”, ”Izvoditori de tâlcuri subtile”, ”Dicționar de ghicitori” ș.a. A participat la organizarea festivalurilor folclorice de rezonanţă în R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Uniunii Muzicienilor și al Uniunii Oamenilor de Teatru din R. Moldova.

Tudor Colac s-a stins din viață la 21 februarie 2021, când a pierdut lupta cu noul Coronavirus.

img23001920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!