ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În luna februarie, consumul de gaze naturale a scăzut cu 31 %

16:42 | 10.03.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. În luna februarie curent, au fost consumate 93,9 mln de metri cubi de gaze naturale, ceea ce este cu circa 31,4% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, față de ianuarie 2023, consumul a scăzut cu 2,2 mln de metri cubi de gaze sau cu circa 2,3%. Cifrele au fost prezentate astăzi de către Moldovagaz, transmite MOLDPRES. 

Potrivit sursei citate, în februarie, pentru consumatorii casnici, în număr de peste 577 de mii, au fost calculate compensații în valoare totală de 552,3 mln de lei (27,6 mln de euro), în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite. La fel, alte 9,1 mln de lei au fost acordate sub formă de compensații pentru peste 13 mii de consumatori casnici din asociațiile de locatari. În cazul persoanelor juridice, valoarea totală a compensațiilor în luna februarie a constituit 25,1 mln de lei. 

Până la data de 28 februarie curent, consumatorii casnici au achitat 92,7% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,5% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 50,2%. 

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 374 de unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 7 mln de lei.

Foto simbol

img23001950

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!