ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

16:38 | 14.03.2023 Categorie: Comunicate

CEC comunică aspecte legate de implicarea partidelor politice în susținerea candidaților la alegerile regionale în UTA Găgăuzia

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. În contextul alegerilor regionale în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) pentru funcția de Guvernator (Bașcan), Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că modul și condițiile de susținere financiară de către partidele politice a candidaților se efectuează în conformitate cu prevederile Codului electoral al Republicii Moldova nr.325/2022, a Legii nr. 294/2007 privind partidele politice și ale actelor normative regionale.

Astfel, în susținerea candidatului pentru funcția de Guvernator (Bașcan), înregistrat de către Consiliul Electoral Central al Găgăuziei, partidele politice pot transfera mijloace financiare proprii, în limitele stabilite de actele normative regionale din UTA Găgăuzia. Confirmarea deținerii pe contul partidului, a mijloacelor financiare la data începerii campaniei electorale sau a perioadei de colectare a semnăturilor, se face în condiția prezentării raportului financiar la CEC în care se indică datele prevăzute la art. 58 alin. (1) din Codul electoral.  

Candidații independenți cu statut de concurent electoral, precum și grupurile de inițiativă constituite pentru colectarea semnăturilor în susținerea acestora, prezintă Consiliului Electoral Central al Găgăuziei rapoartele privind veniturile acumulate și cheltuielile efectuate în campania electorală, precum și în perioada de activitate a grupurilor de inițiativă, în conformitate cu regulile stabilite de actele normative regionale din UTA Găgăuzia.

Partidele politice care vor face uz de dreptul de a susține financiar un candidat pentru funcția de Guvernator (Bașcan) al Găgăuziei, vor include cheltuielile suportate din conturile partidului la rubrica corespunzătoare ”Cheltuieli în campania electorală” din raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2023, care urmează a fi prezentat Comisiei Electorale Centrale până la 15 iulie 2023. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!